Situácia na Ukrajine: Ukrajina sťahuje svojich vojakov z Krymského polostrova!

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 16:42 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ukrajina sťahuje svojich vojakov z Krymského polostrova!

SIMFEROPOL/FEODOSIJA - Ruskí vojaci obsadili dnes ráno ukrajinskú námornú základňu v meste Feodosija, jeden z mála vojenských objektov na Kryme, v ktorých bola stále vyvesená ukrajinská vlajka. Informoval o tom dôstojník zo základne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:27 - Prochorov chce presídliť firmu, ktorá vlastní Nets, späť do Ruska

Majiteľ zámorského basketbalového tímu NBA Brooklyn Nets, ruský miliardár Michail Prochorov v pondelok uviedol, že plánuje presídliť firmu, ktorá vlastní klub do Ruska. Reaguje tak na výzvy Kremľu, ktorý nabáda ruských podnikateľov k repatriácii na protest proti sankciám USA. Spojené štáty americké a Európske únia uvalili zákaz vydávania víz a prikázali zmraziť majetky podnikateľom, ktorí sú v blízkom kontakte s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom, na protest proti ruskej anexii ukrajinského Krymu. "Basketbalový klub Brooklyn Nets bude vlastniť ruská spoločnosť," povedal Prochorov v pondelok v Kremli reportérom krátko pred tým, ako dostal spoločne s ďalšími športovými funkcionármi ocenenie za podporu športu v Rusku. "Presun firmy do Ruska nie je v rozpore s pravidlami NBA," uviedol Prochorov, ktorý v roku 2012 kandidoval na prezidenta proti Putinovi, ale teraz potvrdil svoju lojalitu k prezidentovi.

 

19:08 - Žiadny summit G8 v Rusku nebude, potvrdil britský premiér

Britský premiér David Cameron v pondelok potvrdil, že plánovaný júnový summit krajín G8 sa v ruskom letovisku Soči neuskutoční. Cameron po narýchlo zvolanom stretnutí lídrov zoskupenia ôsmich najvyspelejších krajín sveta s výnimkou Ruska v holandskom Haagu uviedol, že tento krok "je absolútne jasný" v dôsledku konania Rusov smerom k Ukrajine. Sedem krajín už navyše dávnejšie pozastavilo prípravy na summit v Soči po dianí na ukrajinskom polostrove Krym. Podľa Cameronových slov "je to Moskva, ktorá potrebuje zmeniť svoj kurz".

 

19:00 - O ruský pas požiadalo takmer 30 000 obyvateľov

Ruské úrady dostali od obyvateľov Krymu tisíce žiadostí o ruský pas. Informuje o tom agentúra RIA Novosti citujúca zodpovedné úrady. "Dostali sme od obyvateľov Krymu vyše 29 000 žiadostí o ruský pas. Vyše 2 500 pasov sme už vydali," uviedol Sergej Kaljužnij, námestník šéfa Federálnej migračnej služby. Dodal tiež, že tí, čo si prajú ponechať ukrajinské občianstvo, budú môcť na Kryme ostať, ale len po získaní povolenia na pobyt. Na základe ruského zákona by všetci obyvatelia Krymu mali dostať pasy do troch mesiacov.

 

18:52 - Ruský zväz chce pripojiť kluby z Krymu do spoločnej ligy

Vedenie Ruského futbalového zväzu (RFS) je pripravené diskutovať s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) a Európskou futbalovou úniou (UEFA) o možnosti pripojenia krymských klubov do spoločnej ligy. Informovala agentúra AP. Hovorca RFS Igor Vladimirov uviedol, že rozhovory s vedúcimi orgánmi sa musia konať, "pretože ide o futbalový svet a nemožno o tom rozhodovať samostatne". Krymské futbalové kluby však určite dokončia prebiehajúcu sezónu v ukrajinskej lige. 

 

18:21 - Čínsky líder hovoril s Obamom o Ukrajine či elektronickej špionáži

Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes na stretnutí s americkým prezidentom Barackom Obamom v Haagu zdôraznil potrebu politického riešenia na Ukrajine i princíp národnej suverenity. Novinárom to vo Washingtone povedal zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes. Dodal, že Spojené štáty sú celkovo oveľa viac naklonené tomu, aby sa uplatnili dôrazné trestajúce kroky, ako sú napríklad sankcie. Rhodes tak naznačil isté rozdiely medzi USA a Čínou v tejto otázke. Peking však podľa neho zdôraznil, že suverenita a územná integrita sú trvalými princípmi medzinárodného systému, uviedla tlačová agentúra Reuters. Podľa Rhodesových slov dala Čína jasne najavo, že podporuje deeskaláciu a politické riešenie na Ukrajine. Pritom znovu pripomenula svoj všeobecný záväzok v otázke územnej celistvosti a suverenity národných štátov - vrátane Ukrajiny.

 

18:00 - Žirinovský navrhol Európe rozdelenie Ukrajiny

Podpredseda ruského parlamentu Vladimir Žirinovský sa listom obrátil na poľskú, maďarskú a rumunskú vládu, ktorým navrhol rozdelenie ukrajinského územia medzi nich. Podľa pondelňajších informácií agentúry Reuters im kontroverzný politik odporučil usporiadanie referenda v západnej Ukrajine, ktorej oblasti by mohli rozhodnúť o svojom ďalšom smerovaní a prípadnom odtrhnutí od vlády v Kyjeve. Stať by sa tak malo na územiach odobratých na základe dohody medzi nacistickým Nemeckom a vtedajším Sovietskym zväzom spred viac ako 75 rokov. Podľa jeho slov by si členské krajiny EÚ možno želali návrat regiónov, ktoré podľa neho boli v minulosti ich, no na základe tajnej dohody sa stali súčasťou sovietskej Ukrajiny.

 

17:46 - Šéf OSN: Udalosti na Ukrajine poškodili úsilie o nešírenie jadrových zbraní

V dôsledku nedávnych udalostí na Ukrajine bude v budúcnosti ťažšie presvedčiť krajiny sveta, aby sa vzdali svojich jadrových zbraní, povedal dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Šéf svetovej organizácie pri otvorení tretieho medzinárodného summitu o jadrovej bezpečnosti v holandskom Haagu uviedol, že nedávne udalosti vážne podkopali hodnovernosť záruk, ktoré boli Ukrajine dané v Budapeštianskom memorande z roku 1994. Na základe memoranda Ukrajina súhlasila so zničením svojich jadrových zbraní, pričom za to dostala bezpečnostné záruky od Británie, Spojených štátov a Ruska, uviedla tlačová agentúra DPA. Podľa Pan Ki-muna má tento vývoj vážne následky, tak pre regionálnu bezpečnosť ako aj pre integritu systému nešírenia jadrových zbraní. Zdôraznil však, že vzniknutá situácia nemôže slúžiť ako výhovorka na presadzovanie jadrovej výzbroje.

 

Ukrajinský prezident Oleksandr Turchynov a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun

img

 

17:33 - Rusko plánuje ukončiť závislosť Krymu od dodávok elektriny z Ukrajiny

Moskva plánuje ukončiť závislosť Krymu od dodávok elektriny z Ukrajiny vybudovaním plynovej elektrárne a prepojením regiónu na ruskú rozvodnú sieť. Vyhlásil to dnes ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorého cituje agentúra Reuters. Medvedev na stretnutí kabinetu povedal, že Rusko sa možno zúčastní na "medzinárodných rokovaniach" o zabezpečení dodávok energií na Krym v krátkom časovom horizonte. To podľa Reuters signalizuje, že vláda v Moskve bude zrejme nútená rokovať s novým vedením Ukrajiny o Kryme, ktorý Rusko minulý týždeň anektovalo. Niektoré časti polostrova Krym, ktorý odberá zhruba 80 % z celkovej spotreby elektriny z Ukrajiny, zostali v nedeľu (23.3.) bez jej dodávok. Dôvodom boli podľa miestnej energetickej spoločnosti technické problémy, ktoré však poukázali na zraniteľnosť regiónu. Náklady na natiahnutie nového vedenia z Ruska sa odhadujú na 200 až 300 miliónov USD (145,20 - 169,11 milióna eur).

 

16:49 - Moskva uvalila sankcie na 13 kanadských predstaviteľov

Rusko zakázalo vstup na svoje územie 13 kanadským poslancom a predstaviteľom v reakcii na kanadské sankcie týkajúce sa Ukrajiny. V pondelok to oznámilo ruské ministerstvo zahraničia. Ako v stanovisku uviedlo, krok je odpoveďou na "neakceptovateľné konanie kanadskej strany, ktoré spôsobilo vážne poškodenie bilaterálnych vzťahov". Vyhlásenie však dodáva, že Rusko ostáva otvorené "konštruktívnej" spolupráci s Kanadou.

 

15:27 - Jahnátek: Slovensko nie je ohrozené zrušením ciel pre ukrajinské tovary

Slovensko sa necíti ohrozené jednostranným rozhodnutím Európskej únie dočasne zrušiť clá na ukrajinské tovary, nakoľko pri citlivých tovaroch aj naďalej bude existovať systém kvót. Uviedol dnes v rámci zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek. Šéf slovenského agrorezortu v rozhovore pre TASR pripomenul, že pre krajiny EÚ je bezcolné uvoľnenie tovarov a poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na európsky trh zatiaľ veľkou neznámou vzhľadom na to, že nie sú dotiahnuté všetky technické podmienky. Ako však dodal, väčšina názorov v Rade ministrov hovorí, že dovoz ukrajinských tovarov nebude neobmedzený, ale regulovaný prostredníctvom kvót.

 

15:18 - Vyhľadávač Yandex má rôzne mapy Krymu pre ukrajinských a ruských používateľov

Krymskú republiku ako jeden zo subjektov Ruskej federácie zachytáva od dnešného dňa mapa na oficiálnej webovej stránke ruského prezidenta Vladimira Putina. Od dnešného dňa sú Krymská republika a mesto Sevastopol zobrazené ako súčasť Ruskej federácie aj na mapách ruského internetového portálu a vyhľadávača Yandex, ako aj na webovej stránke hornej komory ruského parlamentu - Rady federácie, informovala agentúra ITAR-TASS.   Pokiaľ ide o Yandex, agentúra ITAR-TASS dnes spresnila, že používateľom tohto vyhľadávača z Turecka a Ukrajiny sa Krym zobrazuje na mapách ako súčasť územia Ukrajiny. Spoločnosť vysvetlila, že pracuje v súlade so zákonmi štátov, kde poskytuje svoje služby, a Turecko ani Ukrajina výsledky krymského referenda neuznali.

 

15:13 - Fico: EÚ nemôže za Ukrajinu platiť všetko, každá pomoc je limitovaná

Ukrajinskí predstavitelia začínajú nadobúdať dojem, že Európska únia za nich všetko zaplatí, to je však veľký omyl, vyhlásil premiér Robert Fico počas dnešnej hodnotiacej konferencie slovenskej zahraničnej politiky. "Áno, my sme pripravení Ukrajine pomôcť. Ak sa ukáže, že Ukrajina životne potrebuje spätný, reverzný tok plynu, vláda SR prijme všetky potrebné opatrenia, aby sme Ukrajine pomohli. Ale každá pomoc má svoje hranice a je nejako ekonomicky limitovaná," uviedol Fico.

 

img

 

14:51 - Krymskí Tatári kritizujú Kyjev za nečinnosť, organizujú vlastné "referendum"

Krymskí Tatári chcú usporiadať vlastné referendum o svojom ďalšom postupe na Kryme. V Kyjeve to dnes pre agentúru UNIAN uviedol jeden z ich lídrov Mustafa Džemilev. Pripomenul, že 29. marca sa v Simferopole uskutoční veľké zhromaždenie Tatárov, kde bude jedným z hlavných bodov diskusie sebaurčenie tohto národa.  Džemilev dodal, že otázka predložená na neoficiálny plebiscit, ktorý sa uskutoční v rámci zhromaždenia, nebude nijako protirečiť ukrajinským zákonom, pretože nebude reč o územnej príslušnosti Krymu - len o "forme koexistencie". Spresnil, že ďalšie kroky krymských Tatárov budú závisieť od výsledku "referenda".

 

14:15 - Rumunsko i Poľsko odmietajú Žirinovského návrh na rozdelenie Ukrajiny 

Rumunský politológ Dan Nicu vyjadril dnes presvedčenie, že Rumunsko, Poľsko a Maďarsko odmietnu návrh lídra LDPR na vypísanie referenda o pričlenení ukrajinských oblastí priľahlých k ich hraniciam k územiam ich štátov. Uviedol, že Rumunsko, Maďarsko ani Poľsko sa nestanú "spojencami revizionistickej politiky Ruska". Podporou Ruska "v jeho politike spochybňovania povojnových hraníc v Európe" by sa naše krajiny stali jeho spojencami pri "rozpútavaní nepredvídateľných udalostí, ktoré by sa nám sotva všetkým podarilo prežiť, a to doslovne," upozornil Nicu.

 

Serhij Sobolev, ktorý je dočasne predsedom poslaneckého klubu strany Vlasť v ukrajinskom parlamente, dnes pre agentúru Ukrinform uviedol, že "vyhlásenia provokatéra Žirinovského, ktorý býva pomerne často hlasom (ruského prezidenta Vladimira) Putina, svedčia o morálnej degradácii ruského vedenia - zatiaľ na úrovni parlamentu, lebo od Putina sme toto ešte nepočuli". Ukrajinský politológ Vadim Karasiov upozornil na to, že Žirinovského slová treba chápať ako súčasť vlny eufórie v ruskej spoločnosti po pripojení Krymského polostrova a Sevastopola k Rusku. 

 

13:22 - Ukrajinská kríza prispela k poklesu výdavkov Rusov v Británii takmer o pätinu

Britské hotely a obchody zaznamenali vo februári pokles príjmov od ruských turistov takmer o pätinu, keď v dôsledku ukrajinskej krízy a ekonomickej neistoty Rusi obmedzili cesty do tejto krajiny. Informoval o tom server BBC, ktorý zverejnil výsledky prieskumu finančnej spoločnosti Global Blue. Podľa nich kríza na Ukrajine a zvýšené napätie medzi Ruskom a Západom, ako aj pokračujúce problémy ruskej ekonomiky zredukovali záujem Rusov o cesty do zahraničia. To sa odrazilo aj na príjmoch britských hotelov a obchodov, keďže Rusi patria do prvej päťky, čo sa týka výdavkov zahraničných turistov v Británii.

 

13:04 - Medvedev navrhuje, aby Rusko a Ukrajina rokovali o energonosičoch pre Krym

Na zabezpečenie dodávok energie a vody na Krymský polostrov budú nevyhnutné medzinárodné rokovania, uviedol dnes v Moskve ruský premiér Dmitrij Medvedev.  Medvedev súčasne naznačil, že Rusko by mohlo na túto tému začať rokovať s Ukrajinou. "Musíme nájsť čo najlepší spôsob, ako zásobovať polostrov," dodal.   Zhruba 80 percent spotrebovanej elektrickej energie, asi 85 percent vody a veľkú časť dodávok plynu prichádza na Krym z Ukrajiny, informoval Medvedev.   

 

12:48 - Ukrajinský prebehlík sa stal zástupcom veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily

Zástupcom veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily sa dnes stal admirál Denys Berezovskyj, ktorý pôvodne velil ukrajinskému vojenskému námorníctvu. Do tejto funkcie ho 1. marca vymenoval dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Už deň na to však Berezovskyj porušil prísahu a prešiel na stranu proruskej krymskej domobrany. Do novej funkcie v ruskej Čiernomorskej flotile ho vymenoval ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý dnes pricestoval na pracovnú návštevu Krymského polostrova. Po tom, ako Berezovskyj 2. marca zložil prísahu krymskému ľudu, ukrajinská vláda ho z funkcie odvolala - okrem iného aj preto, že svojim podriadených nariadil zložiť zbrane.

 

img

 

12:42 - Obmedzenie dodávok elektriny na Kryme vláda považuje za vydieranie

Niekoľko dní po formálnom pripojení k Rusku postihli obyvateľov Krymu rozsiahle výpadky v zásobovaní elektrinou, ktoré tamojší energetický podnik DTEK Krymenergo vysvetľuje haváriami na dvoch vedeniach z Ukrajiny. Informovala o tom ruská televízna sieť RT, ktorá zároveň citovala vyjadrenie krymského vicepremiéra Rustama Temirgalijeva pre agentúru Kryminfo o "vydieraní" zo strany ukrajinského dodávateľa Ukrenergo. Ten podľa neho znížil zámerne množstvo dodávanej energie "o polovicu" v rámci snahy ukrajinskej vlády dotlačiť Rusko k určitým ústupkom. Podnik Ukrenergo prevádzkuje všetky tri vedenia zásobujúce polostrov elektrinou z pevninskej časti Ukrajiny.

 

12:03 - Riziko vypuknutia vojny medzi Ruskom a Ukrajinou stúpa kvôli Putinovi

Riziko vypuknutia vojny medzi Ukrajinou a Ruskom stúpa kvôli nepredvídateľnosti ruského prezidenta Vladimira Putina. V rozhovore pre americkú televíziu ABC to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia. "Nevieme, aké zámery má ruský prezident a aké budú jeho rozhodnutia. Preto je situácia ešte výbušnejšia ako minulý týždeň," domnieva sa Deščycia, ktorého rozhovore pre ABC monitorovala agentúra Ukrinfom. Ako zdôraznil, táto situácia pretrváva bez ohľadu na diplomatické reštrikcie a sankcie, ktoré na Rusko uvalil západný svet v snahe zastaviť ho. S novým návrhom na sankcie voči Rusku vystúpil dnes v Kyjeve líder strany Sloboda Oleh Ťahnybok, podľa ktorého by ukrajinský parlament tento týždeň mal prijať uznesenie s výzvou k Rade Európy, Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Valnému zhromaždeniu OSN a Bezpečnostnej rade OSN, aby Rusko z týchto organizácií vylúčili. 

 

10:44 - Ukrajina sťahuje svojich vojakov z Krymského polostrova

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) dnes rozhodla nariadiť ministerstvu obrany, aby stiahlo všetkých ukrajinských vojakov slúžiacich na Krymskom polostrove.  Ako spresnila agentúra ITAR-TASS, informoval o tom dnes v Kyjeve na zasadnutí dohodovacej komisie parlamentu jeho predseda a dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Vysvetlil, že toto rozhodnutie bolo prijaté vzhľadom na "ohrozenie života a zdravia" vojakov a ich rodín. SNBO okrem toho ministerstvu obrany nariadila zabezpečiť náhradné ubytovanie všetkým presídleným rodinám vojakov, ako aj osobám, ktoré sú nútené opustiť svoje domovy kvôli nátlaku ruských jednotiek.

 

10:43 - Ruskí ozbrojenci odviezli na neznáme miesto dvoch ukrajinských dôstojníkov

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes informovalo, že po útoku na ukrajinskú vojenskú základňu vo Feodosiji ruskí vojaci na neznáme miesto vrtuľníkmi odviezli dvoch zranených ukrajinských dôstojníkov. Podľa tohto zdroja ruskí vojaci dnes obsadili elitnú námornú základňu v prístave Feodosija, kde zadržiavajú 80 príslušníkov jednotiek ukrajinskej námornej pechoty. Agentúra UNIAN spresňuje, že zadržaným ukrajinským vojakom sa ruská strana vyhráža začatím trestného konania. 

 

10:34 - Obama odštartoval turné po Európe

Americký prezident Barack Obama v pondelok priletel do Holandska, kde odštartoval svoje niekoľkodňové turné po Európe. Dominovať mu bude najmä téma krízy na Ukrajine po tom, ako sa jej Krymská autonómna republika pripojila k Rusku. Obama sa v holandskom Haagu zúčastní na summite o jadrovej bezpečnosti ako aj na neformálnej schôdzke krajín združených v skupine G7. O Ukrajine sa tam bude rozprávať aj s čínskym prezidentom Siom Ťin-pchingom.

 

Z Holandska si to šéf Bieleho domu neskôr namieri do belgického Bruselu, kde absolvuje rokovania s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO) Andersom Foghom Rasmussenom a predstaviteľmi Európskej únie. Neskôr navštívi aj Taliansko a svoju zahraničnú cestu ukončí mimo Európy v Saudskej Arábii.

 

img

 

09:50 - Rubeľ je oddnes na Kryme oficiálnym platidlom

Na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym začal oddnes oficiálne platiť ruský rubeľ. Jeho zavedenie sa vzťahuje na všetky finančné transakcie a platby v prípade, ak aspoň jedna zo strán je obyvateľom Ruska, píše agentúra ITAR-TASS. Niektoré predajne terciárneho sektora v meste Simferopol vrátane hotelov a reštaurácií začali prijímať rubeľ už skôr. Cenovky so sumou v rubľoch a ukrajinských hrivnách sa objavili aj v obchodných domoch, zatiaľ však väčšinou len pri tovare, ktorého hodnota presahuje 1000 hrivien (69 eur).

 

09:30Kerry dúfa, že Krym neovplyvní spoluprácu s Ruskom ohľadne sýrskych zbraní

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyjadril dnes nádej, že situácia na Kryme nebude mať vplyv na spoluprácu s Ruskom v súvislosti s medzinárodným úsilím o likvidáciu chemických zbraní v Sýrii. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Dúfam, že nie. Všetko, čo viem povedať, je, že rovnaká motivácia, aká pritiahla Rusko, aby bolo partnerom v tomto úsilí, stále existuje," povedal Kerry novinárom v holandskom Haagu, kde sa plánuje zúčastniť na summite G7.

 

img

 

09:28 - Žirinovskij navrhuje pričleniť časť územia Ukrajiny susedným štátom

Ministerstvá zahraničných vecí Maďarska, Poľska a Rumunska dostali od Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) oficiálny list s návrhom vypísať referendum o pripojení prihraničných oblastí Ukrajiny k územiu týchto troch štátov. Informovala o tom dnes agentúra Interfax. O oficiálnom liste od ruskej Štátnej dumy informovala aj poľská televízia TVP1. Podľa nej je autorom návrhu líder LDPR a podpredseda dolnej komory parlamentu Vladimir Žirinovskij. Na webovej stránke LPDR popiera, že by navrhovala rozdelenie Ukrajiny, ako sa to interpretovalo napríklad v ukrajinských či poľských médiách. Strana spresnila, že navrhla len vykonanie referend v oblastiach susediacich s Ruskom, ako aj v regiónoch, ktoré kedysi patrili spomenutým štátom. 

 

08:31 -  Lavrov sa stretne s Kerrym, koná sa jadrový summit aj G7

Holandský Haag bude začiatkom týždňa dejiskom troch významných udalostí. Na pôvodne plánovaný summit o jadrovej bezpečnosti bude nadväzovať aj provizórne stretnutie lídrov krajín G7 i rokovanie ministrov zahraničných vecí Ruska a USA. Schôdzka siedmich najvyspelejších krajín i rokovanie šéfov diplomacie sa koná pod tlakom udalostí na polostrove Krym, ktorý ohlásil svoje jednostranné oddelenie sa od Ukrajiny. Udalosti viedli k zrušeniu príprav na plánovaný summit skupiny G8 v ruskom letovisku Soči. Americký prezident Barack Obama zároveň zvolal do Haagu lídrov zvyšných siedmich členov skupiny na debatu o politickej kríze na Ukrajine. Členmi G7 sú okrem Spojených štátov aj Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Veľká Británia. Členovia G8 v reakcii na krízu na Ukrajine pozastavili Rusku členstvo.

 

07:58 - Obama: Európa nie je bojisko medzi Východom a Západom

Európa napriek anexii Krymu Ruskom nepredstavuje bojisko medzi Východom a Západom, tvrdí americký prezident Barack Obama. V rozhovore pre holandský denník De Volkskrant, ktorý zverejnili pred dnešným príchodom Obamu do Amsterdamu, prezident USA európskym lídrom odkázal, že ruský prezident Vladimir Putin musí pochopiť ekonomické a politické dôsledky svojich krokov na Ukrajine. Kroky Ruska podľa agentúry AP vyľakali mnoho Európanov, viacerí lídri EÚ si však robia starosti v súvislosti s konaním, ktoré by mohlo poškodiť ich ekonomickej a energetickej závislosti od Ruska. Obama pripustil, že sankcie, ktorými pohrozil ruským ekonomickým sektorom, môžu mať celosvetový dopad. "Ak bude Rusko pokračovať v eskalácii situácie, musíme byť pripravení na uvalenie ešte väčších sankcií," uviedol šéf Bieleho domu.

 

img

 

07:54 - Na Kryme došlo k výpadkom elektriny, problém pripísali ukrajinskému dodávateľovi

Časti Krymu postihli v nedeľu neskoro večer výpadky elektriny. Regionálna energetická spoločnosť ich pripísala technickým problémom v elektrickom vedení z ukrajinskej pevniny na polostrov pričlenený k Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters. Miestni obyvatelia uviedli, že bez elektriny sa ocitlo viacero miest na Kryme, ako aj niektoré štvrte regionálnej metropoly Simferopol, aj keď jeho centrum výpadky nezasiahli.

      

Spoločnosť Krymenergo na svojej webovej stránke oznámila, že čiastočné prerušenie dodávok elektriny musela zaviesť kvôli potrebe opráv po tom, ako elektrické vedenie zo susediacej Chersonskej oblasti na polostrov, prevádzkované ukrajinským podnikom Ukrenergo, vyradila z prevádzky technická porucha. Väčšina dodávok elektriny, ako aj vody a potravín, na Krym prichádza z ukrajinskej "pevniny", konštatovala agentúra Reuters.

 

07:53 - Putin a Merkelová ocenili schválenie misie OBSE pre Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová ocenili dohodu o vyslaní pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajinu.
      

Uvádza sa to vo vyhlásení Kremľa o dnešnom telefonickom rozhovore oboch štátnikov, ktorý bol venovaný situácií po pripojení Krymu k Rusku. "Obe strany vyjadrili spokojnosť v súvislosti s dohodou o mandáte monitorovacej misie OBSE," uviedol Kremeľ, ktorý nezverejnil bližšie informácie o obsahu telefonátu. Ruská federácia sa v piatok nakoniec dohodla s ďalšími 56 členskými krajinami OBSE na vyslaní pozorovateľskej misie na Ukrajinu, ktorej zriadenie predtým viazlo kvôli výhradám Moskvy. Mandát misie však nezahŕňa polostrov Krym, ktorý bol tento týždeň oficiálne pričlenený k Rusku. 

 

img

 

07:03 - Oslabenie rubľa má negatívny vplyv na nemecké automobilky

"Už teraz prostredníctvom kurzu rubľa pociťujeme, že sa nás to týka," uviedol šéf automobilky Opel Karl-Thomas Neumann v rozhovore pre Automobilwoche. Ruská mena sa dostala pod tlak pre konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.vNeumann však počíta s uvoľnením situácie. "Isté je, že Rusko do roku 2020 bude najväčším európskym automobilovým trhom. A dovtedy bude vývoj prebiehať ako pri maratóne - budú existovať vrcholy aj prepady." Aj ostatné automobilky pociťujú vplyv slabého rubľa. "Cítime riziká na strane výmenných kurzov. Rubeľ výrazne oslabil," uviedol finančný riaditeľ BMW Friedrich Eichiner pre Automobilwoche. Ak sa však kríza neprehĺbi, BMW nebude musieť zmeniť svoju prognózu pre tento rok. O vplyve slabého rubľa už nedávnom hovoril aj finančný šéf Volkswagenu Hans Dieter Pötsch.

      

Naopak, šéf Audi Rupert Stadler je zatiaľ vzhľadom na situáciu v Rusku pokojný. "Myslím si, že prémiové automobilky môžu počítať s menšími dôsledkami," povedal Stadler pre Automobilwoche. Riziko spojené s kolísaním výmenného kurzu je však podľa neho pre všetky firmy "veľkou výzvou na pozadí politickej diskusie o Kryme".

 

07:01 - Putin nariadil vytvorenie ruskej štátnej správy na Kryme

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby na Kryme po jeho pričlenení k Ruskej federácii zriadili ruskú štátnu správu do konca budúceho týždňa. Informovala o tom dnes agentúra DPA.
      

Podľa dnešného Putinovho výnosu musia byť polícia, civilná obrana, domáce spravodajské zložky a ďalšie štátne štruktúry na Kryme zosúladené s ruským právom do budúcej soboty.
     

Rusko už túto sobotu deklarovalo úplnú vojenskú kontrolu na Kryme.
      

Nový výnos prišiel týždeň po referende, v ktorom sa podľa oficiálnych výsledkov vyslovila drvivá väčšina krymských voličov za pričlenenie ukrajinskej Krymskej autonómnej republiky k Rusku.
      

Putin v piatok, po schválení príslušných zmlúv oboma komorami ruského parlamentu, podpísal zákony o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol, ktoré leží na Kryme, má však samostatný štatút, do zväzku Ruska a o vytvorení dvoch nových subjektov Ruskej federácie.

 

07:00 - Ruskí vojaci obsadili námornú základňu na Kryme

Nadporučík Anatolij Mozgovoj pre agentúru Reuters telefonicky povedal, že došlo k streľbe a že ukrajinskí vojaci neboli ozbrojení.
      

Hovorca ukrajinskej armády na Kryme Vladislav Selezňov predtým oznámil, že ruské jednotky sa snažili preniknúť na základňu za pomoci vrtuľníkov.
      

Ruské sily obsadili časť základne elitnej jednotky ukrajinskej námornej pechoty vo Feodosiji tento mesiac v čase, keď sa zmocňovali polostrova. Ukrajinskí vojaci však podľa všetkého ešte v nedeľu na základni stále kontrolovali zbrojnicu, kasárne a ďalšie budovy, uviedol Reuters v predošlej správe z nedeľňajšieho večera.
      

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruskú vlajku vyvesili nad 189 ukrajinskými vojenskými objektmi na Kryme. Kyjev, ktorý odmietol uznať pričlenenie Krymu k Rusku, však trvá na tom, že sú naďalej oficiálne pod ukrajinskou kontrolou.
      

Ukrajinská vláda, ktorá navrhla, aby OSN vyhlásila Krym za demilitarizovanú zónu, zatiaľ nerozhodla o oficiálnom stiahnutí svojich vojenských jednotiek z Krymu, aj keď mnohé už boli prinútené opustiť základne.

 

 

15:52 - Zastavenie vojenskej spolupráce zo strany Nemecka je nekonštruktívne

 Rozhodnutie Nemecka zastaviť vojenskú spoluprácu s Moskvou kvôli ruskej anexii Krymu znamená ohrozenie rusko-nemeckej spolupráce vo vojenskej oblasti vrátane Afganistanu. Vyhlásil to dnes námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov, ktorý zároveň varoval Francúzsko pred prijatím podobného kroku.
      

Nemecko sa v reakcii na anexiu Krymu zo strany Ruska rozhodlo v piatok pozastaviť vývoz všetkého tovaru súvisiaceho s vojenskou technikou do Ruska. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v ten istý deň oznámil, že pozastavuje spoluprácu s Moskvou v oblasti spoločných vojenských cvičení, avšak vôbec sa nezmienil o osude obchodných kontraktov v zbrojnej oblasti, najmä plánovanej dodávky vrtuľníkových výsadkových lodí Mistral. Podľa Le Driana rozhodnutie o dodávkach lodí Mistral nepadne skôr ako v októbri.
      

"Neguje to všetky pozitívne výsledky, ktoré sme dosiahli v uplynulých rokoch vrátane spolupráce v Afganistane. Vnímame toto rozhodnutie ako nekonštruktívne," uviedol Antonov podľa agentúry RIA Novosti.
      

Podľa neho urobilo Nemecko svoje rozhodnutie pod tlakom Spojených štátov tlačiacich na Paríž a Berlín, aby prijímali ráznejšie kroky voči Rusku. "Je zrejmé, že dobre známa 'atlantická solidarita' viedla našich francúzskych a nemeckých partnerov k silným vyhláseniam voči Rusku," konštatoval námestník ruského ministra obrany.

 

15:40 - Na ukrajinskej vlajkovej lodi veje ruská zástava

Na ukrajinskej vlajkovej lodi Slavutič kotviacej v krymskom prístave Sevastopoľ veje ruské zástava. Podľa nedeľňajších informácií tamojších médií sa tak stalo po sobotňajších rokovaniach s posádkou, ktorá nakoniec odišla na breh. Tlačová agentúra Kryminform podotýka, že na polostrove už nezostali žiadne plavidla označené ukrajinskou vlajkou, keďže jediná ukrajinská ponorka Zaporižžja vyvesila ruskú vlajku v sobotu. Vojaci zároveň vtrhli do areálu ukrajinskej leteckej základne Belbek neďaleko Sevastopolu. Belbek bol jednou posledných základní na Kryme, ktorá bola ešte lojálna vláde v Kyjeve.

 

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok zákon, ktorý definitívne pripája Krym k Rusku. Putin označil pred podpísaním zákona včlenenie Krymu do Ruskej federácie za "významnú udalosť". Moskva anektovala Krym po narýchlo zorganizovanom referende, v ktorom sa jeho obyvatelia vyjadrili za odrhnutie od Ukrajiny a pripojenie k Rusku. Vláda v Kyjeve, EÚ aj USA to označili za porušenie medzinárodného práva.

 

12:54 - Veliteľ NATO v Európe vyjadril obavy z pripravovanej ruskej anexie Podnesterska

Americký generál Philip Breedlove, veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, dnes vyjadril znepokojenie z veľkého počtu ruských vojakov pri ukrajinskej hranici s moldavským separatistickým regiónom Podnesterskom.
      

"Ruské jednotky, ktoré sú teraz pri východnej hranici Ukrajiny sú veľmi, veľmi početné a veľmi dobre pripravené," povedal dnes Breedlove v Bruseli na podujatí organizovanom americkou mimovládnou organizáciou German Marshall Fund. Upozornil na taktiku náhlych vojenských cvičení ruskej armády v regióne, pričom do najnovšieho cvičenia, ktoré sa začalo pri ukrajinských hraniciach pred desiatimi dňami, bolo nasadených 8500 delostrelcov.
      

"Pri východnej hranici Ukrajiny je rozmiestnený absolútny dostatok ruských vojakov schopných preniknúť do Podnesterska, ak by došlo k takému rozhodnutiu, a to je veľmi znepokojivé," konštatoval Breedlove. Podľa neho sa Rusko v ostatných mesiacoch voči NATO prejavuje čoraz viac ako nepriateľ, a nie ako partner.
      

Moldavský prezident Nicolae Timofti minulý týždeň vyjadril obavu, že Rusko by mohlo uskutočniť anexiu odštiepeneckého regiónu Podnestersko podobne ako na Krymu. Michail Burla, predseda Najvyššieho sovietu Podnesterskej moldavskej republiky (PMR), parlamentu nikým neuznanej republiky v medzinárodne uznaných hraniach Moldavska, sa listom minulý týždeň obrátil na ruskú Štátnu dumu so žiadosťou o posúdenie možnosti vstupu Podnesterska do Ruskej federácie.
      

Za pripojenie Podnesterska k Rusku sa v miestnom referende v roku 2006 vyslovilo 97,2 percenta obyvateľov neuznanej republiky, kde žije asi 200.000 Rusov a kde má ruština štatút štátneho jazyka.
      

Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov dnes podľa agentúry ITAR-TASS vyhlásil, že Rusko dodržiava všetky medzinárodné zmluvy o obmedzení počtu vojakov v prihraničných oblastiach s Ukrajinou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies