Príchod jari hlási aj prvá lastovička

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 16:54 • 2 min
Príchod jari hlási aj prvá lastovička

BRATISLAVA - V porovnaní s minulým rokom bola tento rok pozorovaná prvá lastovička o štyri dni skôr.

slovakia

left justify in out

Príchod jari hlási už aj prvá lastovička. Ornitológovia ju spozorovali 17. marca na juhu stredného Slovenska pri obci Holiša. "V porovnaní s minulým rokom bola tento rok pozorovaná prvá lastovička o štyri dni skôr," povedal hovorca Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko Ján Gúgh.

 

"Lastovičky k nám prilietajú zo svojich zimovísk, ktoré sa nachádzajú v Afrike, južne od Sahary. Patria medzi druhy, ktoré preletujú na svoje zimoviská veľké vzdialenosti, často aj viac ako 10-tisíc km," dodal Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife Slovensko. Lastovičky sú podľa neho v súčasnosti ohrozované viacerými negatívnymi faktormi zo strany človeka. Patrí medzi ne časté zhadzovanie hniezd počas rekonštrukcie domov, znečisťovanie prostredia či ničenie mokradí, ktoré lastovičky využívajú počas migrácie na lov hmyzu a odpočinok. "K úbytku lastovičiek sa podpisuje aj zmena tradičného vidieckeho života spojená so zánikom chovu hospodárskych zvierat," poznamenal. 

 

Počas nastávajúcich týždňov ornitológovia očakávajú prílety ďalších druhov vtáctva a hromadný prílet bocianov, lastovičiek, kukučiek, belorítok a ďalších migrantov. Vtáčia migrácia končí až začiatkom mája. Do tohto obdobia priletí z Afriky a Indie na naše územie viac ako 100 sťahovavých vtákov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies