Vedci oživili 1530 rokov starý mach z Antarktídy

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 15:10 • 2 min
Vedci oživili 1530 rokov starý mach z Antarktídy

LONDÝN - Britským vedcom z British Antarctic Survey (BAS) a University of Reading sa podarilo oživiť mach, ktorý bol 1530 rokov v antarktickom ľade. Ide o vôbec najstaršiu rastlinu, ktorú sa podarilo znovu priviesť k životu.

slovakia

left justify in out

Vedci sa už v minulosti snažili oživiť zamrznuté machy, no doterajší rekord bol približne dvadsať rokov. Peter Convey z BAS a jeho kolegovia mach po roztopení nakrájali a umiestnili do inkubátora s teplotou 17 stupňov Celzia. Po troch týždňoch vedci spozorovali nové výhonky. "Viacero ľudí sa nás pýtalo, či sme spravili niečo komplikované, že sa nám podarilo priviesť tie machy znova k životu. V skutočnosti sme ich len rozkrojili na polovicu a vložili do inkubátora. Snažili sme sa spraviť čo najmenej. Nové výhonky naďalej rastú. Prekvapivé na tomto výsledku je to, že sme sa pokúsili oživiť mach omnoho starší než ktokoľvek iný pred nami," prezradil Convey, ktorý spolu s kolegami zverejnil výsledky úspešného pokusu v časopise Current Biology.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies