Rosová žiada Maďariča, aby nepredával budovu ambasády USA

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 16:20 • 2 min
Rosová žiada Maďariča, aby nepredával budovu ambasády USA

BRATISLAVA - Rezort kultúry nepredpokladá, že by americké veľvyslanectvo tému kúpy tejto budovy teraz otvorilo.

slovakia

left justify in out

Starostka Starého Mesta Tatiana Rosová žiada ministra kultúry Mareka Maďariča, aby nedopustil predaj budovy na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde dnes sídli americké veľvyslanectvo. Svoju výzvu ministrovi kultúry adresovala starostka v liste, o ktorom agentúru SITA informovala staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová. Šéfa rezortu kultúry starostka oslovila v súvislosti s informáciou, že ministerstvo zvažuje predaj tejto budovy. Ministerstvo kultúry však nepredpokladá, že by veľvyslanectvo tému kúpy budovy na Hviezdoslavovom námestí otvorilo, kým nebude doriešená otázka nájomnej zmluvy, reagoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. Veľvyslanectvu USA sa totiž tento rok končí prenájom pozemkov pri budove, ktoré im prenechalo mesto a Staré Mesto na realizáciu bezpečnostných opatrení.

 

Bezpečnostné opatrenia na priľahlých pozemkoch okolo budovy na Hviezdoslavovom námestí, ktoré patria mestu a Starému Mestu, urobilo americké veľvyslanectvo v súvislosti s útokmi z 11. septembra 2001 a zvýšeným rizikom útokov, uviedla v liste ministrovi Maďaričovi starostka Rosová. Časť Hviezdoslavovho námestia v súčasnosti zaberá bezpečnostné oplotenie a súvisiace objekty, promenáda podľa starostky tak neplní svoju funkciu. Rosová tiež pripomína, že neprejazdnosť Paulínyho ulice bráni budúcemu rozvoju mestskej časti v súvislosti s pripravovanými projektmi. O predĺžení nájomnej zmluvy budú rozhodovať bratislavskí mestskí poslanci. 

 

Staré Mesto v končiacej sa nájomnej zmluve vidí šancu vrátiť Hviezdoslavovo námestie a Paulínyho ulicu obyvateľom ako plnohodnotný priestor, píše v liste starostka. Staromestská radnica preto rokuje s veľvyslanectvom o hľadaní takého riešenia bezpečnostnej otázky, ktoré nebude obmedzovať život v centre mesta. Jednou z možností je aj hľadanie vhodnej lokality v Starom Meste pre pôsobenie diplomatickej misie Spojených štátov amerických, dodáva starostka Rosová. "Chcela by som Vás v tejto súvislosti požiadať, aby ste nedopustili predaj tejto budovy do vlastníctva veľvyslanectva a nepripravili tak Bratislavčanov o šancu mať konečne po viac ako 10 rokoch znovu plnohodnotnú a krásnu promenádu. Som toho názoru, že prípadný predaj budovy na Hviezdoslavovom námestí do ich vlastníctva by tieto naše snahy mohol zmariť, čo by bolo v neprospech Bratislavčanov, a v prípade neschválenia nájomnej zmluvy poslancami aj vo výrazný neprospech samotného veľvyslanectva," dodáva v liste ministrovi kultúry starostka Rosová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies