Konflikt na Ukrajine: Ukrajinci žiadajú USA a Britániu o pomoc!

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 20:00 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Ukrajinci žiadajú USA a Britániu o pomoc!

KYJEV - Napätie na Kryme pokračuje. Ruskí vojaci obsadzujú ďalšie miesta na Kryme, vypli ukrajinské TV stanice, vysielajú len ruské. Ukrajinského aktivistu strelili do hrude, keď sa chcel dostať na územie polostrova Krym.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

20:28 - Vysielanie viacerých ruských televíznych kanálov bolo dnes na území Ukrajiny prerušené. Z iniciatívy tamojšej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie došlo dnes na časti územia bývalej sovietskej republiky k prerušeniu retranslácie vysielania piatich ruských televíznych kanálov miestnymi poskytovateľmi. Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN. Podľa správy ide o televízne stanice Vesti, Rossija 24, medzinárodnú verzie prvého kanála ruskej verejnoprávnej televízie ORT, ako aj stanice RTR Planeta a NTV Mir.


19:59 - Blízky spolupracovník generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov, chorvátsky diplomat Ivan Šimonovič, ktorý mal pôvodne v stredu navštíviť polostrov Krym, aby sa priamo na mieste presvedčil o situácii ako renomovaný odborník na oblasť ľudských práv, v pôvodne plánovanom termíne navštívi iba iné oblasti Ukrajiny.


19:35 - Ruská výsadková divízia so základňou v meste Ivanovo východne od Moskvy začala dnes rozsiahle cvičenie na pozadí prebiehajúcej politickej a bezpečnostnej krízy na Ukrajine. S odvolaním sa na ruský rezort obrany o tom informovala agentúra RIA Novosti. Jednotky 98. hliadkovej výsadkovej divízie uviedli do stavu najvyššej pohotovosti a následne sa presunuli na bližšie nešpecifikované miesto, kde sa v simulovaných bojových podmienkach podrobia "skúške pripravenosti", potvrdil príslušný rezort.


19:30 - Český prezident Miloš Zeman v utorok odmietol návrh amerického senátora Johna McCaina, ktorý vyjadril želanie zareagovať na vojenskú inváziu na ukrajinský Krym realizáciou raketového systému v Česku a v Poľsku. Jeho hovorca Jiří Ovčáček potvrdil, že hlava štátu vždy považovala systém z dielne bývalého amerického prezidenta Georgea Busha za "neefektívny" a od začiatku bol proti jeho realizácii. Nástupca Václava Klausa zároveň spochybnil februárové odvolanie prezidenta Viktora Janukovyča parlamentom.

 

img


19:24 - Dve aktivistky protestného hnutia z Majdanu, podporujúceho novú vládu v Kyjeve - Katerynu Butkovú a Aleksandru Riazancevovú - a novinárku Olenu Maskymenkovú, ktoré v uplynulých dňoch zmizli na Kryme, ozbrojenci prepustili.


19:16 - Spojené štáty americké dnes uviedli, že odpovede Ruska na americké návrhy na ukončenie krízy na Ukrajine sú nedostatočné a nevytvárajú prostredie pre jej diplomatické riešenie. Informovala o tom agentúra Reuters. Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes telefonoval so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Hovorili spolu o odpovedi Ruska na otázky, ktoré položili počas víkendu USA a ktoré mali podľa Washingtonu pomôcť nájsť diplomatické riešenie. "(Kerry) zopakoval svoju ochotu pokračovať v rokovaní s ministrom zahraničných vecí Lavrovom, a to vrátane tohto týždňa, ale prostredie musí byť správne a cieľom musí byť chrániť imunitu a zvrchovanosť Ukrajiny, a to sme, evidentne, nevideli v odpovediach, ktoré sme dostali," povedala reportérom hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.


19:01 - Ruská armáda ohlásila veľké cvičenie vzdušných síl. Ruské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo začiatok veľkých vojenských cvičení leteckého útvaru na základni neďaleko Moskvy. Manévre, na ktorých sa zúčastnia tisíce vojakov, budú trvať do 14. marca. Cieľom je podľa ruskej armády overiť pripravenosť vojakov v simulovaných bojových podmienkach na nešpecifikovanom mieste. Cvičenie bude zahŕňať aj výsadok 3500 vojakov. Okrem nich bude v akcii 4000 vojakov, desiatky lietadiel a neznámy počet vozidiel. Podľa Moskvy manévre nesúvisia so súčasnou politickou krízou na ukrajinskom autonómnom polostrove Krym, informuje portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.


18:42 - Obria plachta s podobizňou Vladimira Putina, pripomínajúca diktátorov minulosti Adolfa Hitlera i Stalina, sa dnes predpoludním objavila na priečelí radnice v severočeskom meste Liberec. Stalo sa tak z iniciatívy občianskeho združenia Dekomunizace, ktoré chce takto varovať pred postupom ruskej diktatúry smerom do Európy, informoval internetový server iDNES.cz.

 

img


18:26 - Vplyvného predstaviteľa krymských Tatárov, poslanca a expredsedu Medžlisu (parlamentu) krymských Tatárov Mustafu Džemileva pozval na rokovania do Moskvy osobne prezident Ruskej federácie Vladimir Putin. Líder krymských Tatárov Refat Čubarov v uplynulých dňoch opakovane vyjadril svoju nevôľu nad vývojom, konštatoval, že ide o plebiscit naoko, o pokus poskytnúť legalitu súčasnej agresii. "Poukazujeme na absurdnosť tohto referenda," citovala agentúra Reuters slová Čubarova, ktorý odmietol, že by výzva na bojkot referenda mohla vyústiť do oveľa pravdepodobnejšieho áno pre pričlenenie sa k Rusku.

 

18:11 - Počet odporcov proruských síl, ktorí zmizli v uplynulých dňoch na Kryme, sa zvyšuje.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc už v pondelok informovala o tom, že v nedeľu zmizla Olena Maksymenková z týždenníka Ukrajinskyj tyždeň a spoločne s ňou uniesli aj dve aktivistky protestného hnutia z Majdanu, podporujúceho novú vládu v Kyjeve - Katerynu Butkovú a Aleksandru Riazancevovú. Neznámi ozbrojenci totiž zbadali tetovanie na ruke jednej z žien, ktorým sa hlásila k Majdanu.


18:03 - Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v rámci tohtotýždňovej návštevy USA vo štvrtok vystúpi na pôde Bezpečnostnej rady OSN, ktorá sídli v New Yorku. Podľa medializovaných informácií bude výkonnému orgánu OSN referovať o situácii v ukrajinskom autonómnom regióne Kryme. Jaceňuk novinárom taktiež povedal, že Rusi sa na Kryme "snažia podkopať základy svetovej bezpečnosti a zmeniť výsledky druhej svetovej vojny".


17:46 - Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie považuje dnes schválenú deklaráciu o nezávislosti Krymskej autonómnej republiky za zákonný dokument, ktorý je v súlade so všetkými normami medzinárodného práva. Rezort o tom informoval v Moskve prostredníctvom svojej webovej stránky. Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN, ako aj internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.


17:42 - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes svojmu americkému partnerovi Johnovi Kerrymu povedal, že akékoľvek riešenie ukrajinskej krízy musí brať do úvahy záujmy všetkých Ukrajincov vo všetkých regiónoch a že musí byť rešpektované právo obyvateľov Krymu rozhodnúť o svojej budúcnosti. Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters.

 

img


17:09 - Poľský premiér Donald Tusk dnes uviedol, že Európska únia uvalí od pondelka sankcie na Rusko za jeho vojenskú intervenciu na Kryme. "Čo sa týka sankcií voči Rusku, rozhodnutie už bolo v skutočnosti prijaté, predovšetkým o postupe pri zavádzaní sankcií. Dôsledok toho bude, že od pondelka začnú platiť sankcie," povedal Tusk na tlačovej konferencii.


15:53 - Členovia Európskej komisie dnes na stretnutí v Štrasburgu, kde sa koná plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, rozhodli, že v rámci ekonomickej pomoci pre Ukrajinu jednostranne zrušia colné poplatky pre tovary pochádzajúce z Ukrajiny. Pre TASR to potvrdil podpredseda EK Maroš Šefčovič.

 

15:50 - Ruské vojská stále prichádzajú na Krym



15:40 - Ukrajinský parlament v utorok vyzval Britániu a Spojené štáty ako krajiny poskytujúce bývalej sovietskej republike bezpečnostné záruky, aby na obranu jej územnej celistvosti použili všetky dostupné prostriedky vrátane vojenských. Informuje o tom správa na internetovom portáli agentúry Interfax-Ukrajina, podľa ktorej výzvu podporilo 263 z 322 prítomných poslancov. Parlament zároveň vyzval Rusko ako ďalšieho zo signatárov takzvaného Budapeštianskeho memoranda z roku 1994, aby "bezodkladne stiahlo svoje vojsko z ukrajinského územia, zastavilo agresiu voči ukrajinskému štátu a garantovalo jeho územnú celistvosť a nezávislosť". Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Jevhen Perebjinis, ktorého cituje Interfax-Ukrajina, sa v utorok vyjadril, že podľa "triezvych odhadov" sa počas predošlého dňa na Kryme nachádzalo zhruba 18 800 ruských vojakov.

 

15:10 - Unikol tajný dokument! Putin údajne v januári prišiel do Janukovyčovej rezidencie, kde mu radil, ako umlčať protestujúcich.

 

img


14:51 - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vysiela ďalší tím pozorovateľov vojenskej prítomnosti ruských vojakov v napätých ukrajinských regiónoch potom, ako proruské jednotky zabránili predchádzajúcim pokusom OBSE monitorovať situáciu na polostrove Krym. Organizácia združujúca 57 členov vrátane Ruska uviedla v utorok, že mandát OBSE bol rozšírený z Krymu na východné oblasti Ukrajiny. Rovnako ako Krym aj na východnej Ukrajine žije početná ruská menšina.


14:50 - V dvadsiatich šiestich rôznych krajinách našli 278 bankových kont, ktoré patria Julii Tymošenkovej.

 

14:30 - Krymský parlament zakázal činnosť profašistickým a neonacistickým politickým stranám a organizáciám. Informovalo o tom dnes tlačové oddelenie parlamentu. Na zozname je aj ultrapravicová polovojenská skupina Pravý sektor. Na jeho lídra Dmytra Jaroša vydalo Rusko medzinárodný zatykač pre podozrenie z podnecovania terorizmu, informovala agentúra ITAR-TASS.

 

14:10 - Opustené krymské letisko.

 

img


14:09 - Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Nemecka sa vo štvrtok (13.3.) stretnú v Budapešti, aby prerokovali vývoj situácie na Ukrajine. Podľa agentúry MTI to dnes v Berlíne uviedla maďarská štátna tajomníčka rezortu diplomacie zodpovedná za záležitosti Európskej únie Enikö Györiová.


13:22 - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBCE) dnes oznámila, že predĺžila misiu svojim vojenským pozorovateľom na Ukrajine. Neozbrojení pozorovatelia pôsobia na Ukrajine už takmer týždeň a podľa pôvodného mandátu mali odísť v stredu. Zostanú však do nedele, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na OBSE.

 

13:20 - Spojené štáty by podľa republikánskeho senátora Johna McCaina mali na ruskú inváziu na ukrajinský Krym odpovedať realizáciou obranného raketového systému v Česku a v Poľsku, od ktorého v roku 2009 na príkaz súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu ustúpili. Podľa českého ministra zahraničia Lubomíra Zaorálka by však taký systém na súčasnej situácii nič nezmenil. "Reštartujte systém protiraketovej obrany v Českej republike a Poľsku, ktorý Obama zrušil, aby upokojil (ruského prezidenta Vladimira) Putina," povedal v pondelok večer arizonský senátor v programe americkej spravodajskej televízie Fox News.


13:17 - Konfliktom sužovaný ukrajinský polostrov Krym dnes uzatvoril svoj vzdušný priestor pre komerčné lety. Opatrenie prichádza päť dní pred referendom organizovaným tamojšími proruskými úradmi, ktorého zámerom je pripojenie sa čiernomorského regiónu k Rusku. Lietadlo ukrajinských aerolínií smerujúce z Kyjeva do krymskej metropoly Simferopol sa dnes muselo vrátiť do svojho východzieho cieľa. Kapitán lietadla oboznámil pasažierov na palube s novými pravidlami krymských úradov, píše agentúra Reuters.

 

img

 

13:00 - Centrálu krymských železníc obsadila krymská armáda.

 

12:35 - Briti našli na účtoch bývalej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej miliardy dolárov. Tymošenková kandiduje vo voľbách na ukrajinskú hlavu štátu.

 

12:27 - Ruská okupácia Krymu očami obyvateľov.

 

 

 


12:15 - Krymský parlament bude rozpustený, ak neodvolá referendum o pripojení polostrova k Rusku, varoval dnes ukrajinský parlament. Poslanci v rezolúcii dali proruskému parlamentu na Kryme čas do stredy, aby odvolal referendum stanovené na 16. marca, píše agentúra Reuters.

 

11:55 - Konvoj armádnych vozidiel asi 80 kilometrov od Kyjeva.

 

img


11:40 - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes obvinil Rusko, že sa inváziou na Krym snaží podkopať systém svetovej bezpečnosti, oznámila agentúra Reuters. "Toto nie je dvojstranný konflikt. Kroky Ruskej federácie sú zamerané na podkopanie systému globálnej bezpečnosti," vyhlásil Jaceňuk v ukrajinskom parlamente.

 

11:20 - Ešte pred ľudovým hlasovaním o štatúte ukrajinského polostrova Krym tamojší proruský regionálny parlament vyhlásil nezávislosť územia od Ukrajiny. Za takýto krok sa vyslovilo 78 z 81 poslancov. Zákonodarcovia schválili v utorok "vyhlásenie nezávislosti Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopoľ", uviedol parlament vo vyhlásení. V nedeľu majú obyvatelia Krymu v referende rozhodnúť o tom, či polostrov ostane súčasťou Ukrajiny, alebo sa pripojí k Rusku. Referendum by však mohlo byť len formalitou, pretože parlament Krymskej autonómnej republiky už vo štvrtok požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa oblasť mohla pripojiť k Ruskej federácii, s čím Moskva súhlasí.

 

img


10:43 - Ukrajina v reakcii na pokus o ruskú anexiu Krymu vytvorí z vojenských vyslúžilcov novú jednotku národnej gardy, vyhlásil dnes v ukrajinskom parlamente úradujúci prezident Oleh Turčynov, ktorého citovala agentúra Reuters. Turčynov povedal, že zlé vedenie ozbrojených síl za vlády jeho zosadeného predchodcu Viktora Janukovyča spôsobilo, že ukrajinskú armádu je nutné prebudovať "v podstate od nuly".


10:30 - Súčasná situácia na Ukrajine zasiahne na krátky čas aj slovenskú ekonomiku zvýšením cien ropy a zemného plynu. Konštatuje to v analýze poradenská spoločnosť Bisnode. Viac sa dozviete TU!


10:20 - Tlačová konferencia s Viktorom Janukovyčom sa po ôsmych minútach skončila. Poďakoval a odišiel. Novinárom nedovolil položiť žiadne otázky.

 

img


10:19  - Nové vedenie Ukrajiny sa pokúša rozpútať občiansku vojnu, vyhlásil dnes zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Na tlačovej konferencii v ruskom Rostove na Done zdôraznil, že je stále legitímnym prezidentom a hlavným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny. "Neukončil som predčasne svoju úradnú moc, som nažive, nebol som prepustený z úradu na základe procedúry, ktorú stanovuje ukrajinská ústava."


Janukovyč pripomenul, že Spojené štáty a niekoľko ďalších krajín o ňom vravia, že legitimitu stratil útekom z krajiny. "Opakujem, nikam som neutiekol. Keď radikáli začali obsadzovať vládne zariadenia a prezidentskú administratívu, keď sa nezákonne chopili moci, bol som v Charkove, potom v Donecku, potom na Kryme. V čase prevratu som neopustil územie Ukrajiny. Hneď ako to okolnosti dovolia, určite sa vrátim do Kyjeva. Prezidentské voľby naplánované na 25. mája sú absolútne nelegitímne, nezákonné, nie sú v súlade s článkom 103 Ústavy Ukrajiny," citovala Janukovyča agentúra RIA Novosti.


Svojim oponentom ďalej odkázal: "Vaše konanie spôsobilo, že Krym sa odštepuje. Prežijeme tento zmätok, ľuďom sa vyjasní, krajina povstane a zjednotí sa." Janukovyč tvrdí, že za oponou "údajne kompetentnej vlády" pôsobí banda "neonacistov a fašistov, ktorá chce vybudovať armádu pod vlajkou Banderu a rozpútať občiansku vojnu".


"Chcem sa opýtať ochrancov týchto temných síl na Západe: Ste slepí? Stratili ste pamäť, Už ste zabudli, čo je to fašizmus? Som však presvedčený, že dôstojníci a vojaci Ukrajiny to vedia na rozdiel od vás, ministrov vážených európskych krajín... na rozdiel od darebákov, ktorí na Majdane prikázali strieľať do vlastných. Vojaci a dôstojníci chápu, za kým stojíte, a nebudú plniť vaše zločinné rozkazy."


Janukovyč pripomenul, že zákony USA zakazujú poskytovať finančnú pomoc vláde akéhokoľvek štátu, ktorého zákonne zvolený prezident bol zosadený "vo vojenskom prevrate alebo iným nezákonným rozhodnutím".

"Mám preto v úmysle obrátiť sa na Kongres, Senát a Najvyšší súd USA s naliehavým návrhom na právne posúdenie konania vlády tejto krajiny. Na základe vlastných zákonov nemáte právo prideľovať peniaze banditom," odkázal.

Išlo o už druhý prejav Janukovyča od úteku z Kyjeva v noci z 21. na 22. februára. Prvú tlačovú konferenciu mal 28. februára - takisto v Rostove na Done.


 


10:05
- Európska únia nechce konfrontáciu s Ruskom za jeho vpád na ukrajinský Krym, ale ak neustúpi, musí byť pripravené na reakciu z Bruselu, vyhlásil dnes nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. "Ak víkend prejde bez viditeľných zmien v správaní Ruska, v pondelok budeme musieť v Európskej rade diskutovať o ďalšom štádiu opatrení," citovala šéfa nemeckej diplomacie agentúra Reuters.

 


10:00 - Začala sa Janukovyčova tlačová konferencia v Rostove. Zosadený prezident mešká.

 

09:24 - Sankcie voči Rusku môžu byť zavedené už tento týždeň, ak Moskva nedokáže pozitívne reagovať na návrh zameraný na upokojenie situácie na Ukrajine, vyhlásil dnes šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius. Minister pre rozhlasovú stanicu France Inter povedal, že jeho americký rezortný partner John Kerry poslal Rusom návrh s cieľom upokojiť situáciu. "Ak odpovedia pozitívne, John Kerry pricestuje do Moskvy. V takom prípade sankcie nebudú okamžité," uviedol Fabius.

 

07:59 - Severoatlantická aliancia neplánuje poskytovať Ukrajine údaje o situácii na Kryme z prieskumných letov strojov AWACS (Vzdušný systém varovania a riadenia), ktoré majú od stredy začať hliadkovať nad Poľskom a Rumunskom. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na diplomatické zdroje v Bruseli.

 

07:40 - Stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa neuskutoční, kým Moskva nepristúpi na americké návrhy riešenia krízy na Ukrajine. Uviedol to americký minister zahraničia John Kerry. Ten sa mal s Putinom zísť v pondelok, schôdzku však odložil. Svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi povedal, že vojenská intervencia Moskvy extrémne skomplikovala akékoľvek rozhovory. Podľa amerických predstaviteľov nie je veľmi o čom hovoriť, pokiaľ sa bude konať referendum na Kyme. To by sa podľa plánu malo uskutočniť v nedeľu, Ukrajina aj Západ ho však považujú za ilegálne. V televíznom brífingu s Putinom v pondelok Lavrov povedal, že Kerryho návrhy vyrokovania riešenia na Kryme "nie sú vhodné", pretože vychádzajú zo situácie vzniknutej "pučom". Rusko podľa neho preto pripravuje vlastné návrhy riešenia, informuje spravodajská stanica BBC.

 

07:30 - Ruskí kozáci blokujú vstup na Krym.

 

img

 

07:37 - Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vystúpi v utorok s vyhlásením. Agentúre Interfax to povedal jemu blízky nemenovaný zdroj s tým, že vyhlásenie urobí niekedy okolo poludnia v juhoruskom meste Rostov nad Donom. "Presný čas a miesto budú ešte spresnené," povedal v pondelok bez poskytnutia ďalších podrobností. Janukovyč vystúpi na verejnosti prvýkrát za posledných desať dní. Bývalý ukrajinský líder žije od zvrhnutia v Rusku a stále sa považuje za prezidenta Ukrajiny. Objavili sa tiež správy, že utrpel infarkt a momentálne sa nachádza v nemocnici, táto informácia však nebola potvrdená.

 

img

 

07:01 - Americký prezident Barack Obama sa v pondelok rozprával s lídrami Španielska a Kazachstanu o kríze na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Telefonáty sa uskutočnili v období, keď sa Spojené štáty snažia ukázať jednotu svetových lídrov ohľadne ukrajinskej krízy.

 

06: 59 - Spojené štáty by podľa republikánskeho senátora Johna McCaina mali na ruskú inváziu na ukrajinský Krym odpovedať realizáciou obranného raketového systému v Česku a Poľsku, od ktorého v roku 2009 na príkaz súčasného prezidenta Baracka Obamu ustúpili. Podľa českého ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka by taký systém na súčasnej situácii nič nezmenil. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál iDNES.cz."Reštartujte systém protiraketovej obrany v Českej republike a Poľsku, ktorý Obama zrušil, aby upokojil (ruského prezidenta Vladimira) Putina," povedal v pondelok arizonský senátor v programe americkej spravodajskej televízie Fox News.


06:52 -  Svetová banka v pondelok oznámila, že má v úmysle podporiť Ukrajinu troma miliardami dolárov, určenými na rozvojové projekty v roku 2014. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Inštitúcia so sídlom vo Washingtone, ktorá pomáha krajinám rozvíjať sa, uviedla, že dostala od prechodnej ukrajinskej vlády žiadosť o podporu a "je pripravená naďalej pomáhať ukrajinskému ľudu" so závažnými, nutnými reformami ekonomického sektora.

 

22:37 - Hovorkyňa OBSE však dnes neskôr upozornila, že Krym nemôže pozývať pozorovateľov, lebo tento región nie je riadnym, plnohodnotným štátom a z tohto dôvodu nie je ani členom 57-člennej organizácie. "Ako vieme, Krym nie je účastníckym štátom OBSE, takže je pre nich problém pozvať nás," uviedla hovorkyňa. Dodala, že Ukrajina, ktorá je členom OBSE, neposlala žiadnu pozvánku a že organizácia "plne rešpektuje úplnú územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny".


22:20 - Ukrajinského aktivistu strelili do hrude, keď sa chcel dostať na územie polostrova Krym. Postrelil ho ozbrojenec, ktorý stráži hranicu v Chersonskej oblasti na Ukrajine.

 

22:08 - Neznámi ozbrojenci sa v nedeľu na Kryme zmocnili dvoch ukrajinských žurnalistov, uviedli dnes v Paríži Reportéri bez hraníc (RSF). Varovali, že tí, ktorí stoja za útokmi na médiá, sa pokúšajú zmeniť región na "spravodajskú čiernu dieru". "Sily, ktoré kontrolujú Krym, sú zodpovedné za osud týchto žurnalistov," vyhlásil generálny tajomník organizácie bojujúcej za slobodu tlače Christophe Deloire. Citovala ho agentúra Reuters. Reportéri bez hraníc uviedli, že v nedeľu zmizla Olena Maksymenková z týždenníka Ukrajinskyj tyždeň. Spoločne s ňou uniesli vojaci dve aktivistky protestného hnutia z Majdanu, podporujúceho novú vládu v Kyjeve - Katerynu Butkovú a Aleksandru Riazancevovú. Zbadali totiž tetovanie na ruke jednej z žien, ktorým sa hlásila k Majdanu.

 

img


21:22 - Vodca krymských Tatárov, ktorí agitujú za bojkotovanie nedeľňajšieho referenda o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny a jeho pripojení k Rusku, dnes povedal, že "o výsledku hlasovania už Moskva rozhodla". Refat Čubarov to povedal v rozhovore pre agentúru Reuters. "Je to referendum naoko, pokus poskytnúť krytie pre túto agresiu," argumentoval. Hlasovanie by podľa neho znamenalo zradiť ukrajinský štát, ktorého dočasná vláda vyhlásila, že krymskí predstavitelia nemali právo vyhlásiť referendum. "Chcú, aby sa celý Krym stal kolektívnym kolaborantom," uviedol Čubarov.

 

21:09 - Moldavský premiér Iurie Leanca dnes vyjadril znepokojenie nad krízou na ukrajinskom Kryme. Povedal, že je "nákazlivá" a mohla by vyvolať separatistické nálady aj v moldavskom separatistickom Podnestersku, kde sa hovorí po rusky a 2500 ruských vojakov tam stráži zásoby zbraní zo sovietskych čias.

 

21:00 - Ruský vojenský konvoj v meste Kerč.

 

 

 

 

20:50 - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok vyzval všetkých aktérov krízy na Ukrajine, aby"sa zdržali unáhleného konania a provokatívnej rétoriky". Podľa zverejneného vyhlásenia sa bývalá sovietska republika nachádza na "rozhodujúcej križovatke", keď nie je prípustný "zlý odhad alebo nečinnosť", a ďalšie zhoršenie situácie bude mať "vážne dôsledky pre Ukrajincov, región i svetové spoločenstvo". Pan vyjadril presvedčenie, že základom pre vyriešenie krízy musia byť princípy zakotvené v Charte OSN vrátane "mierového urovnávania sporov a rešpektovania jednoty, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny". Hovorca OSN Stéphane Dujarric medzitým informoval o prítomnosti Panovho námestníka pre ľudské práva Ivana Šimonoviča v Kyjeve, odkiaľ by sa mal v najbližších dňoch presunúť do Charkova na proruskom východe Ukrajiny a následne aj na Krym.

 

20:30 - Ruskí vojaci pred obsadenou ukrajinskou základňou v meste Simferopoľ.

 

img

 

20:00 - Severoatlantická aliancia pošle prieskumné lietadlá Awacs do Poľska a Rumunska s cieľom monitorovať krízu na Ukrajine. Zelenú ich nasadeniu dali v pondelok, povedal novinárom hovorca organizácie. Podľa jeho údajov budú stroje nasadené výlučne nad územím členských štátov NATO. Tá k tomuto kroku pristúpila po tom, čo si ruské sily naďalej neobmedzene upevňujú svoju pozíciu na ukrajinskom Kryme. Ukrajina a Západ to ostro odsudzujú ako narušenie suverenity krajiny. Aliancia uviedla, že monitorovacie lety "posilnia jej povedomie o situácii". Minulý týždeň organizácia oznámila, že prehodnotí spoluprácu s Ruskom a naopak zvýši spoluprácu s vládou v Kyjeve.

 

19:56 - Spojené štáty potrebujú vidieť konkrétny dôkaz, že je Rusko pripravené venovať sa americkým diplomatickým návrhom na ukončenie krízy na Ukrajine po tom, ako sa Rusko bez preliatia krvi zmocnilo Krymu, uviedlo dnes vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.


19:30 - Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjorn Jagland nechá preskúmať zákonnosť plánovaného referenda na Kryme ako aj postup ruského parlamentu, ktorý podporil snahy o pričlenenie ukrajinského územia k Rusku. O požiadavke adresovanej poradnému orgánu RE známemu ako Benátska komisia informoval na spoločnom brífingu s predsedom ukrajinského parlamentu Oleksandrom Turčynovom a premiérom Arsenijom Jaceňukom v Kyjeve, z ktorého citovala tlačová agentúra Interfax-Ukrajina. Benátska komisia by mala podľa Jaglanda pripraviť v danej veci "odborný posudok", celoeurópska organizácia je však pripravená Ukrajine pomôcť aj pri vyšetrovaní predošlého krviprelievania v Kyjeve, a to prostredníctvom dohľadu "medzinárodnej rady expertov".


19:23 - Ukrajina a Európska únia by mohli neskôr v priebehu marca podpísať politickú časť asociačnej dohody, povedal dnes úradujúci ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia. "Náš názor je, že ak bude politická vôľa a bude tam príprava, dátum 21. marca je možný," citovala ministrove vyjadrenie agentúra Reuters. Deščycia poznamenal, že 21. marca sa uskutoční v Bruseli summit EÚ.


18:48 - Britský premiér David Cameron avizoval dnes sankcie voči vplyvným Rusom s blízkymi vzťahmi s vládou v Moskve. Medzinárodní partneri sa podľa neho stretnú v utorok v Londýne, aby zostavili zoznam 18 osôb, ktorým hrozia sankčné opatrenia, ak Rusko v najbližších dňoch nezmení odmietavý postoj voči rozhovorom s Ukrajinou, informovala agentúra DPA. "Úzko spolupracujeme s našimi americkými, európskymi a ďalšími zahraničnými partnermi na príprave zoznamu mien. Tieto sankcie... budú predmetom stretnutia s kľúčovými medzinárodnými partnermi, ktoré sa bude konať zajtra (v utorok 11.2.) tu, v Londýne,"povedal Cameron.


18:12 - Severoatlantická aliancia dnes oznámila, že začne nad Poľsko a Rumunsko vysielať lietadlá včasnej výstrahy AWACS, aby jej pomohli monitorovať krízu na Ukrajine. Ich vyslanie dnes schválili veľvyslanci NATO na odporúčanie vrchného veliteľa spojeneckých síl NATO v Európe, amerického generála Philipa Breedlova. Informovala o tom agentúra Reuters.


18:04 - Poľské ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo ešte v sobotu o stiahnutí pracovníkov z konzulátu krajiny v Sevastopoli na Kryme a poľským občanom zdržiavajúcim sa v tejto nepokojnej časti Ukrajiny odporučilo, aby odcestovali. V pondelok o tom informoval portál poľského mesačníka The Warsaw Voice, ktorý cituje príspevok ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského na sieti Twitter. "Z dôvodu pokračujúceho vyrušovania zo strany tamojších ruských síl sme s nevôľou evakuovali náš konzulát," napísal Sikorski s tým, že úlohy diplomatickej misie prevzal poľský generálny konzulát v Odese. Podľa nedeľňajšieho vyjadrenia generálneho konzula Wieslawa Mazura pre agentúru PAP, ktoré prevzal The Warsaw Voice, sa zastupiteľskému úradu na Kryme vyhrážali podpálením a inými útokmi.

 

18:00 - Matka nesie svojmu synovi - ukrajinskému vojakovi na obsadenej základni, jedlo

 

img


17:04 - Krymská autonómna republika pozvala Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBCE), aby vyslala svojich pozorovateľov na monitorovanie nedeľňajšieho referenda o pripojení polostrova k Rusku. Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies