Most-Híd nepodporí opozičný ústavný zákon k dôchodkom

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 15:15 • 2 min
Most-Híd nepodporí opozičný ústavný zákon k dôchodkom

BRATISLAVA - Ako na brífingu upozornil podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna, dôvodom je to, že podľa návrhu ústavného zákona by sa mala sadzba príspevku do kapitalizačného piliera od roku 2017 postupne zvyšovať o 0,25 percentuálneho bodu na minimálne 6 %, pričom Most je za návrat k 9-percentnej sadzbe.

slovakia

left justify in out

Strana Most-Híd nepodporí návrh ústavného zákona o ochrane starobných dôchodkov, ktorý do parlamentu predložili poslanci za SDKÚ-DS, KDH, SaS a OĽaNO. Ako na brífingu upozornil podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna, dôvodom je to, že podľa návrhu ústavného zákona by sa mala sadzba príspevku do kapitalizačného piliera od roku 2017 postupne zvyšovať o 0,25 percentuálneho bodu na minimálne 6 %. Takáto výška odvodov do druhého piliera je pre stranu neakceptovateľná. "Pred vyše rokom sme sa spolupodieľali na petícii za zachovanie 9-percentnej príspevkovej sadzby do 2. piliera. Keďže sme toto sľubovali občanom pred rokom, dnes predsa nemôžeme podporiť sadzby, ktoré presadila strana Smer,“ povedal Švejna.

 

Podpredseda strany Most-Híd na brífingu reagoval aj na vládny návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý kabinet schválil minulý týždeň. Spôsob výplaty dôchodkov z druhého piliera, ktorý vláda navrhuje, považuje Švejna za zlý. "Týmto zákonom vlastne vláda núti uzavrieť zmluvy so životnou poisťovňou aj pre tých ľudí, pre ktorých to môže byť explicitne nevýhodné. Toto považujem aj za diskriminačné. Dokonca si dovolím tvrdiť, že v určitých životných situáciách táto nutnosť uzavrieť zmluvu, môže byť až neetická a nemorálna," povedal. 

 

Ako príklad Švejna uviedol človeka, ktorý má vážne zdravotné problémy a celý život si šetril na tom účte. "Aj ten bude musieť uzavrieť zmluvu so životnou poisťovňou, hoci evidentne tie peniaze, čo do nej vloží, nedostane ani zďaleka naspäť," upozornil. Ako ďalej uviedol, podľa posledných prepočtov totiž za každých ušetrených 1 000 eur dostane človek od životnej poisťovne mesačný dôchodok vo výške 5,4 eura. "Takýto druh zmluvy síce môže niekto považovať za výhodný, ale veľká časť ľudí, vrátane mňa, takúto zmluvu považuje za nevýhodnú. Most-Híd je zásadne proti tomu, aby sa takto formuloval spôsob výplaty dôchodkov z 2. piliera,“ zdôraznil Švejna. 

 

Poslanci za SDKÚ-DS, KDH, SaS a OĽaNO predložili do parlamentu návrh ústavného zákona o ochrane súčasného dôchodkového systému. Ako na minulotýždňovej tlačovej besede uviedol poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, podľa návrhu ústavného zákona je druhý dôchodkový pilier nezrušiteľný. "Deklaruje sa, že vlastníctvo dôchodkových úspor požíva ústavnú ochranu, a tá je nespochybniteľná,“ povedal. 

 

Opoziční poslanci tiež žiadajú ústavnou väčšinou garantovať to, že sadzba príspevku do kapitalizačného piliera sa bude od roku 2017 postupne zvyšovať o 0,25 percentuálneho bodu na minimálne 6 %. "Pokiaľ bude vôľa a ochota, nič nebude v danom čase brániť politickým stranám, ktoré budú mať politickú moc, aby sa príspevky ďalej zvyšovali,“ upozornil Kaník. 

 

Ústavným zákonom by sa tiež podľa opozície malo zagarantovať súčasné naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku života. Podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka ide o kompromisy, ktoré už boli dohodnuté za účasti všetkých parlamentných strán. "Dali sme tam len tie veci, na ktorých sme sa dohodli,“ tvrdí Kaník. Ako pokračoval, ide o výsledok takmer dvojročnej snahy o to, aby sa penzijný systém stal stabilným, predvídateľným a bezpečným pre budúcich dôchodcov. 

 

Podľa Kaníka záujem strany Smer-SD o garantovanie dôchodkového systému ústavným zákonom "ako keby opadol“. Vládnu stranu opozičný poslanec preto podozrieva z toho, že si zmenou postoja k potrebe prijať ústavný zákon vytvára podmienky na opätovné siahnutie na úspory občanov v druhom pilieri. 

 

Predseda strany SaS Richard Sulík upozornil minulý týždeň na to, že najbližších 35 rokov sa bude podiel dôchodcov na celkovom počte obyvateľov zvyšovať. "Deficity, ktoré produkuje už dnes prvý pilier, budú naďalej rásť,“ povedal. Ak sa podľa neho nič vážneho nestane, buď dôchodkové zabezpečenie skolabuje, alebo budú musieť ľudia platiť obrovské čiastky z daní na vybilancovanie prvého piliera. "Chrániť ústavným zákonom dôchodkové zabezpečenie je oveľa dôležitejšie ako otvárať nejaké pseudotémy, ktoré nie sú pálčivými témami, ako je ochrana rodiny,“ dodal. 

 

Šéf OĽaNO Igor Matovič považuje návrh ústavného zákona za návrh na ochranu budúcich dôchodcov pred politikmi. "Praktika za posledných vyše 20 rokov na Slovensku je taká, že vždy, keď sa zmení vláda, tak nová vláda vždy siahne do nastavenia dôchodkového systému a vždy menia parametre a tým spôsobujú nestabilitu,“ povedal. Preto podľa neho treba penzijný systém chrániť ústavným zákonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies