Sobotka: ČR je plne pripravená na krízové scenáre v súvislosti s Ukrajinou

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 07:49 • 2 min
Sobotka: ČR je plne pripravená na krízové scenáre v súvislosti s Ukrajinou

PRAHA - Česká republika je plne pripravená na krízové scenáre v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Pokiaľ ide o dodávky ropy a plynu, sú pripravené príslušné zásoby pre prípad, že by došlo k prerušeniu či zníženiu dodávok cez územie Ukrajiny. Vyhlásil to dnes predseda českej vlády Bohuslav Sobotka po rokovaní predsedníctva Bezpečnostnej rady ČR. Citoval ho spravodajský server iDNES.cz.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Jediným riešením je okamžitý návrat k diplomatickému riešeniu. Minister obrany Zaorálek zajtra odchádza na rokovanie európskych ministrov zahraničia. Dohodli sme sa, že by mal vyjadriť odmietavý postoj k postupu Ruska. Rusko by malo ustúpiť od použitia sily. Je potrebné, aby sa ruské jednotky vrátili späť na základne, aby v žiadnom prípade nedošlo k eskalácii násilia," povedal Sobotka na tlačovej konferencii po skončení rokovania.
      

Minister obrany Martin Stropnický konštatoval, že vývoj na Kryme nesie všetky znaky starostlivo pripraveného scenára. "Nerád by som však v občanoch budil zásadné znepokojenie. Nie sme v situácii, že by sme mali pristupovať k nejakým osobitným opatreniam. Na druhú stranu, náš hlas by mal zaznieť jasne a silne," uviedol Stropnický.
      

Česká republika zatiaľ nezaznamenala zvýšený počet žiadostí o azyl zo strany Ukrajincov, konštatoval na tlačovej konferencii šéf českej diplomacie Zaorálek.
      

Predsedníctvo bezpečnostnej rady ČR sa podľa iDNES.cz zhodlo na tom, že podporí vyslanie medzinárodných pozorovateľov na Ukrajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies