Lekári dostanú za preventívne prehliadky viac peňazí

NETKY.SK • 9 Február 2014, 13:40 • 2 min
Lekári dostanú za preventívne prehliadky viac peňazí

BRATISLAVA - VšZP i Union stanovili cenu bodu za preventívny výkon na 0,0385 eur.

slovakia

left justify in out

Všeobecní lekári, ako aj ich kolegovia špecialisti dostanú za preventívne prehliadky viac peňazí. Od začiatku roka im platby zvýšila Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) i zdravotná poisťovňa Union. Obe stanovili cenu bodu za preventívny výkon na 0,0385 eur. Zo strany VšZP ide o 1,32-percentné navýšenie, Union upravoval cenu smerom hore o 10 %. "Všeobecným lekárom pre dospelých sme na základe požiadavky združení zvýšili i počet bodov pri základnej preventívnej prehliadke z 350 na 390, čo znamená navýšenie pri tomto výkone o 1,715 eur," skonštatovala hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková.

V Unione si všeobecní lekári pre dospelých môžu prilepšiť vďaka preventívnym prehliadkam aj nepriamo. "Union zdravotná poisťovňa motivuje všeobecných lekárov pre dospelých ďalším zvýšením ceny kapitácie v prípade splnenia stanoveného percenta vykonaných preventívnych prehliadok vo vzťahu k počtu kapitovaných poistencov," uviedla hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Poisťovne navýšili praktickým lekárom pre dospelých aj ceny kapitácie. VšZP v priemere o 3,59 % oproti minulému roku, Union tak urobila v dvoch vekových kategóriách o päť percent.

Tretia zdravotná poisťovňa pôsobiaca na Slovensku, Dôvera, naposledy upravovala ceny k 1. aprílu 2013. Cenové podmienky budú predmetom rokovaní opäť k aprílu toho roka. "Častejšie zmeny nepovažujeme ani za správne a dohodujeme si cenové podmienky na dlhšie časové obdobie," uviedla PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová. Zároveň dodáva, že v polovici minulého roka sa s lekármi združenými v Zdravite a Slovenskou lekárskou komorou dohodli na projekte, ktorého zámerom je zvýšenie počtu preventívnych prehliadok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies