SNS vníma pozitívne, že aspoň štyria kandidáti majú transparentné účty

NETKY.SK • 8 Február 2014, 12:05 • 2 min
SNS vníma pozitívne, že aspoň štyria kandidáti majú transparentné účty

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) pozitívne vníma, že aspoň štyria zo súčasných kandidátov na prezidenta majú vytvorené transparentné účty, ktoré pomôžu kontrolovať financovanie ich kampaní.

slovakia

left justify in out

"SNS však vyzýva, ako to už urobila aj nedávno, aj ďalších kandidátov na hlavu štátu, aby si takéto účty vytvorili," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko. 
      

"Slovenská národná strana pripomína, že podala podnet na Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s možným porušovaním zákona o voľbe prezidenta prezidentskými kandidátmi. Ide konkrétne o dĺžku volebnej kampane, ktorá sa podľa zákona má začať až 15 dní pred voľbami, pričom nás už od leta bombardujú kandidátske billboardy a diskusné relácie," dodal Danko. 
      

SNS podľa jeho slov zároveň vyzvala všetkých prezidentských kandidátov, aby si vytvorili transparentné účty, ktoré umožňujú sledovať účel využitia prostriedkov a jednoducho vyhľadať zrealizované transakcie. "SNS teší, že štyria zo všetkých prezidentských kandidátov takéto účty vytvorili. Zároveň pevne verí, že na nich uvedú aj všetky informácie, aby si verejnosť mohla overiť, či nedošlo k prekročeniu zákonom povoleného finančného limitu na kampaň, čo je celkovo 132.775 eur," upozornil predseda SNS. 
      

Národniari opäť vyzývajú aj ďalších kandidátov na umožnenie takejto kontroly ich prezidentskej kampane. "O to viac, že ešte v lete piati kandidáti vytvorenie transparentných účtov prisľúbili, ale sľub doteraz zrealizovali len traja z nich," podčiarkol Danko. 
      

Podľa SNS by malo byť vytvorenie transparentného účtu u každého prezidentského kandidáta úplnou samozrejmosťou. "Tí, ktorí sa uchádzajú o post hlavy štátu, by sa totiž nemali báť kontroly verejnosti. Pretože prezidentom by mal byť človek, ktorý je bezúhonný, a teda nemá čo skrývať," poznamenal líder SNS. "Hlava štátu musí byť vzorom verejného činiteľa, rešpektujúceho ústavu, tradičné delenie moci a dodržujúceho zákony, práva i povinnosti a spoločenské normy. Zároveň má byť nezávislý od politických strán, ale závislý od vôle občanov," uzavrel Danko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies