Minimálne 13 poslancov Smeru podľa Brocku zarába viac ako Fico

NETKY.SK • 4 Február 2014, 17:50 • 2 min
Minimálne 13 poslancov Smeru podľa Brocku zarába viac ako Fico

BRATISLAVA - Fico zarobil v roku 2013 spolu 40 500 eur, poslanec a starosta Starej Bystrice Ján Podmanický 61 000 eur, upozornil Brocka.

slovakia

left justify in out

Minimálne 13 poslancov vládneho Smeru-SD zarába z verejných zdrojov viac ako premiér Robert Fico. V rozprave k novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou poslanci za KDH presadzujú jeden plat pre funkcionárov sediacich na viacerých stoličkách verejnej správy, na to upozornil poslanec kresťanských demokratov Július Brocka.

Predseda vlády Fico podľa Brocku minulý rok zinkasoval 40 500 eur, starostovia a viceprimátori Smeru-SD a zároveň poslanci parlamentu však brali aj takmer dvojnásobne viac. Poslanec a starosta Hnúšte Michal Bagačka od štátu podľa Brocku dostal 54 000 eur, Lea Grečková, zástupkyňa primátora SP. Novej Vsi 59 000 eur, primátor Košíc Richard Raši 79 000 eur. "Pôjdete dolu, keby ste boli premiérom, budete mať polovicu," upozornil Rašiho Brocka. Starosta Starej Bystrice Ján Podmanický z verejných zdrojov dostal vlani 61 000 eur, poslanec, primátor Žiliny Igor Choma 63 000 eur, starosta Hurbanovej Novej Vsi Ľubomír Petrák 51 600 eur, starosta obce Častkovce Dušan Bublavý 53 500 eur, starosta Šenkvíc Peter Fitz 52 800 eur, starostka Oravskej Lesnej Viera Mazúrová 47 000 eur a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška 65 000 eur. 

"Musíte cítiť, že to takto nemôže byť. To potom Pán Podmanický by mal byť premiérom," upozornil poslancov Smeru-SD Brocka. Poslanec za KDH zdôraznil, že ide o ľudí, ktorí nepodnikali, nezarobili peniaze vlastnou hlavou, ale sú to verejní funkcionári, ktorí od štátu za viacero funkcií poberajú niekoľko platov. Väčšina týchto neznámych poslancov sa podľa Brocku dostala do parlamentu iba vďaka popularite Roberta Fica, lebo drvivá väčšina voličov krúžkovala práve jeho, napriek tomu dnes dostávajú od štátu viac ako premiér, ktorého funkcia je zodpovednejšia a časovo náročnejšia. 

KDH zároveň upozorňuje, že sa kumulujú mandáty poslancov parlamentu nielen s exekutívnymi funkciami na úrovni samosprávy, ale aj s inštitúciami, ako sú nemocnice či poisťovne. Aj preto kresťanskí demokrati presadzujú pravidlo "jeden mandát stačí". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies