Zlé počasie na Balkáne spôsobilo pohromu. Slovinsko bude žiadať EÚ o pomoc

NETKY.SK • 2 Február 2014, 15:40 • 2 min
Zlé počasie na Balkáne spôsobilo pohromu. Slovinsko bude žiadať EÚ o pomoc

ĽUBĽANA/ZÁHREB/BELEHRAD - esaťtisíce ľudí sú dnes bez elektriny v Slovinsku a v Chorvátsku, kde mrznúci dážď a dážď so snehom vážne narušili zásobovanie.

slovakia

left justify in out

Stovky motoristov museli zachraňovať a evakuovať v noci nadnes z ich vozidiel v Srbsku, kde mohutné snehové záveje spôsobili obrovský chaos v doprave.Informácie priniesla tlačová agentúra AP a slovinská STA.

Úrady v Slovinsku oznámili, že nepriaznivým počasím s nízkymi teplotami pod nulou a mrznúcim dažďom je najhoršie zasiahnutý západ krajiny. Niekoľko ciest je zablokovaných a neprejazdných.

Slovinská premiérka Alenka Bratušeková dnes po prehliadke škôd spôsobených ľadovou búrkou uviedla, že jej krajina bude žiadať o pomoc Európsku úniu a situáciu označila za pohromu obrovských rozmerov. Podľa jej slov výpadky elektriny postihli 88.000 zákazníkov v celej krajine, čo je takmer desať percent všetkých slovinských domácností.

Elektrické vedenie na území Slovinska je silne poškodené a na obnovu elektriny v postihnutých oblastiach treba mnoho generátorov, ktoré Slovinsko momentálne nemá - a preto požiada o pomoc EÚ, ako vyhlásila premiérka Bratušeková v Postojnej, jednej z najhoršie postihnutých oblastí. Niektorí obyvatelia sú tam bez elektriny už od piatkového skorého rána.

Elektrické vedenia sa poškodili pod váhou ľadu a snehu, alebo ich zvalili padajúce stromy. Personál spoločností distribuujúcich elektrinu a hasiči pracujú bez prestávky v celej krajine a snažia sa elektrické vedenie opraviť. Predstavitelia označili situáciu za vôbec najhoršiu pohromu v energetickom systéme Slovinska.

V susednom Chorvátsku mrznúci dážď takisto spôsobil zatvorenie ciest a prerušenie železničnej dopravy, a to na severozápade krajiny.

Na severe Srbska medzitým úrady začali používať bagre na odpratávanie snehu z ciest a evakuovali z nich niekoľko ďalších stoviek ľudí, uviaznutých celý víkend v autách a autobusoch v závejoch, ktoré nafúkal silný vietor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies