MS 20: Fíni vo finále zdolali Švédsko a po šestnástich rokoch získali zlato

NETKY.SK • 6 Január 2014, 07:02 • 2 min
MS 20: Fíni vo finále zdolali Švédsko a po šestnástich rokoch získali zlato

MALMÖ - Hokejisti Fínska sa stali tretí raz v histórii majstrami sveta hráčov do 20 rokov. V nedeľňajšom finále šampionátu vo švédskom Malmö zdolali domácich mladíkov 3:2 po predĺžení.

slovakia

left justify in out

V medailovej bilancii sa posunuli na 3. miesto za dvojicu Kanada (15 zlatých medailí), Rusko (13). Fíni získali svoj predchádzajúci celkový triumf v roku 1998.

Na ceste za titulom medzi "dvadsiatkarmi" v Malmö dvakrát prehrali, a to ešte v základnej skupine so Švédmi a Švajčiarmi. Dôležitý pre nich bol semifinálový súboj s Kanaďanmi, v ktorom triumfovali 5:1. Ešte predtým vyradili Čechov (5:3). 

Súboj o zlato začali Fíni veľmi dobre a už v 28. sekunde otvoril skóre duelu Lindell, Domáci vyrovnali v početnej výhode v 28. min Wallmarkom, no vzápätí pridal druhý fínsky gól Mäenalanen. Predĺženie zariadil v 51. min opäť v presilovke Djoos. Rozhodnutie priniesla až 70. min, v ktorej gólmana Danska prekonal Ristolainen. Veľký podiel na triumfe Suomi má Teräväinen, ktorý nazbieral tri asistencie. Vo finále malo zastúpenie vďaka čiarovému rozhodcovi Petrovi Šefčíkovi aj Slovensko. 

Mladí Rusi si v súboji o 3. miesto poradili s rovesníkmi z Kanady 2:1. Rozhodujúci náskok získala zborná v II. tretine gólmi Grigorenka a Gimatova, v tretej časti už len skorigoval Morrissey. V repríze duelu o bronz spred roka opäť uspeli Rusi, Kanaďania druhýkrát v rade nezískali žiadnu medailu. V minulosti boli dvakrát po sebe bez cenného kovu len na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia, keď medzi trojicou najlepších nefigurovali na juniorskom šampionáte hneď trikrát. 

Slovensko skončilo na šampionáte v Malmö rovnako ako pred rokom na 8. mieste. Ďalšie majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov sa uskutočnia na prelome rokov 2014 a 2015 v kanadských mestách Toronto a Montreal. Nováčikmi elitnej kategórie budú Dáni, ktorí nahradia Nórov. V Kanade sa bude hrať rovnako ako v Malmö podľa nového formátu. Do štvrťfinále postúpia prvé štyri tímy zo skupín a posledné mužstvá budú hrať sériu o záchranu na dve víťazstvá. 

Najužitočnejším hráčom majstrovstiev sveta sa stal švédsky kapitán Filip Forsberg. Direktoriát turnaja ho zároveň vyhlásil za najlepšieho útočníka a dostal sa do All-Star tímu. Za najlepšieho obrancu vyhlásil direktoriát turnaja Fína Rasmus Ristolainen, najlepším brankárom sa stal Švéd Oscar Dansk. 

Okrem Forsberga sa do All-Star tímu dostali aj fínsky gólman Juuse Saros, zadáci Nikita Zadorov (Rus.), Rasmus Ristolainen (Fín.) a útočníci Anthony Mantha (Kan.), Teuvo Teräväinen (Fín.). 

Zápasy MS hokejistov do 20 rokov v Malmö naživo videlo 144 268 divákov, čo je najvyššia návšteva v histórii šampionátov v Európe. Rekord starého kontinentu držali Helsinki a Hämeenlinna z roku 1998 (spolu 139 680 divákov). 

Výsledok - finále: 
Švédsko "20" - Fínsko "20" 2:3 po predĺžení (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1) 
Góly: 28. Wallmark (Bengtsson, Djoos), 51. Djoss (Wallmark, Collberg) - 1. Lindell (Mäenalanen, Teräväinen), 29. Mäenalanen (Teräväinen, Lehkonen), 7. Ristolainen (Teräväinen, Vainonen) 
Vylúčení: 2:6 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Papp (Kan.), Stricker (Švaj.) - McIntyre (USA), Peter Šefčík (SR), 12 023 divákov 

Zostavy: 
Švédsko: Dansk - Djoos, Arnesson, Olofsson, Bengtsson, Norell, Hägg - Collberg, Wennberg, Johnson - F. Forsberg, Lindholm, De la Rose - Sörensen, Wallmark, Burakowsky - A. Karlsson, Sundqvist, E. Karlsson - Sandberg 
Fínsko: Saros - Lindell, Pokka, Lehtonen, Ristolainen, Honka, Vainonen, Vainio - Mäenalanen, Teräväinen, Lehkonen - Nikko, Mustonen, Haapala - J. Ikonen, Kinnunen, Nättinen - Rauhala, Leskinen, H. Ikonen 

O 3. miesto: 
Kanada "20" - Rusko "20" 1:2 (0:2, 0:0, 1:0) 
Góly: 48. Morrissey (Hudon, Pelech) - 4. Grigorenko, 15. Gimatov (Mironov) 

Konečné poradie: 1. Fínsko, 2.Švédsko, 3. Rusko, 4. Kanada, 5. USA, 6. Česko, 7. Švajčiarsko, 8. Slovensko, 9. Nemecko, 10. Nórsko 

Najlepší hráči podľa direktoriátu: 
Brankár: Oscar Dansk (Švéd.) 
Obranca: Rasmus Ristolainen (Fín..) 
Útočník: Filip Forsberg (Švéd.) 
Najužitočnejší hráč: Filip Forsberg (Švéd.) 

All-Star tím MS do 20 rokov: Juuse Saros (Fín.) - Nikita Zadorov (Rus.), Rasmus Ristolainen (Fín.) - Anthony Mantha (Kan.), Teuvo Teräväinen (Fín.), Filip Forsberg (Švéd.) 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies