Nálety v Halabe za týždeň pripravili o život vyše 300 ľudí

NETKY.SK • 23 December 2013, 16:59 • 2 min
Nálety v Halabe za týždeň pripravili o život vyše 300 ľudí

BEJRÚT - Odporcovia vládneho režimu tvrdia, že protivníci zhadzujú na mesto sudy naplnené výbušninami

slovakia

left justify in out

Osem dní trvajúce bombardovanie sýrskeho Halabu lietadlami provládnych síl neprežilo viac ako 300 ľudí vrátane niekoľkých desiatok detí. V pondelok to uviedla exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, ktorá má v krajine zmietanej občianskou vojnou vybudovanú sieť informátorov. V častiach Halabu kontrolovaných protivládnymi silami podľa nej v dňoch 15. až 22. decembra zahynulo dokopy 301 ľudí, z toho 87 detí, 30 žien a 30 povstalcov. Odporcovia sýrskeho vládneho režimu tvrdia, že protivníci zhadzujú na mesto sudy naplnené výbušninami v snahe vyvolať odpor voči prítomnosti povstalcov. Nemenovaný zdroj v pondelok pre agentúru AFP uviedol, že armáda sa k taktike uchýlila pre nedostatok pozemných jednotiek, pričom vysoký počet civilných obetí pripísal ukrývaniu sa povstalcov v obytných štvrtiach.

Rozdelenie najľudnatejšieho mesta Sýrie na provládne a protivládne časti pretrváva od leta 2012, keď povstalci začali v oblasti mohutnú ofenzívu. Exiloví aktivisti obviňujú provládne sily z využívania "nezákonných" prostriedkov nerozlišujúcich medzi bojovníkmi a civilistami. Hlavná koalícia zastrešujúca opozičné sily v nedeľu vyzvala Západ na zriadenie bezletovej zóny nad Halabom, aby ďalším podobným útokom zabránil.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies