Najnovšia epidémia čierneho moru si vyžiadala už najmenej 32 obetí

NETKY.SK • 20 December 2013, 15:25 • 2 min
Najnovšia epidémia čierneho moru si vyžiadala už najmenej 32 obetí

Antananarivo - Najnovšia epidémia čierneho moru, ktorá prepukla na Madagaskare, si za posledný mesiac vyžiadala 32 obetí na životoch.

slovakia

left justify in out

Ďalších 84 ľudí v 112 okresoch je nakazených, informovali miestne zdravotnícke úrady. Čierny mor, ktorého pôvodcom je baktéria Yersinia pestis, si počas pandémie z rokov 1348–1350 vyžiadal približne 25 miliónov obetí na životoch. Dnes je choroba považovaná za zriedkavú. Jej názov je odvodený od tmavých gangrén, ktoré postihujú tkanivo. Vlani na Madagaskare zahynulo na mor 60 ľudí. Najnovšia epidémia smrteľného čierneho moru vypukla koncom novembra neďaleko mesta Mandritsara na severozápade ostrovnej krajiny.

Najviac postihnutými sú väzni, ktorí sú držaní v nehygienických podmienkach. Riziko zvyšujú premnožené populácie potkanov v madagaskarských väzniciach. Úrady sa obávajú šírenia choroby do veľkých miest. Šíreniu choroby napomáha aj znižujúca sa životná úroveň v krajine, ktorá poklesla od štátneho prevratu v roku 2009 a nasledujúcej politickej krízy. Na ostrove v Indickom oceáne sa koná dnes druhé kolo prezidentských volieb, od ktorých sa očakáva ukončenie pretrvávajúcej patovej situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies