Lajčák: Bojkot olympijských hier je hlúposť

NETKY.SK • 18 December 2013, 13:52 • 2 min
Lajčák: Bojkot olympijských hier je hlúposť

BRATISLAVA – Bojkot olympijských hier je hlúposť, tvrdí šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Viacerí európski politici už potvrdili, že neprídu na otvárací ceremoniál zimnej olympiády v ruskom meste Soči.

slovakia

left justify in out

Sú to napríklad prezident Nemecka Joachim Gauck či francúzsky prezident François Hollande. Dôvody neúčasti neuviedol nemecký prezident, ani francúzsky šéf diplomacie Laurent Fabius, ktorý oznámil neúčasť Hollanda. Ľudskoprávne organizácie nabádajú na bojkot hier, poukazujú na prístup ruských úradov k menšinám, predovšetkým homosexuálom.

Slovenský minister zahraničia hovorí, že bojkoty olympiády sme už videli v roku 1980 a 1984. „Ubližujeme len športovcom. Politika a šport by sa nemali miešať,“ povedal Lajčák. Rozhodnutie nemeckého prezidenta je podľa Lajčáka jeho osobným rozhodnutím, ktoré nezdieľa ani nemecká kancelárka. Lajčák zatiaľ nevie, kto bude na otváracom ceremoniáli za Slovensko - je to otázka na Slovenský olympijský výbor, ktorý pravidelne pozýva ústavných činiteľov Lajčák pozvanie má, ešte sa nerozhodol, či do Ruska pôjde. Závisí to aj od jeho pracovného programu. „Nerobme hystériu, že každý, kto sa nebude správať ako prezident Gauck, nerešpektuje ľudské práva. Majme trošku sebavedomia a vlastného názoru,“ dodal šéf slovenskej diplomacie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies