Ministri zasadnú poslednýkrát v tomto roku

NETKY.SK • 18 December 2013, 09:04 • 2 min
Ministri zasadnú poslednýkrát v tomto roku

BRATISLAVA - Ministri dnes zasadnú na poslednej riadnej schôdzi v tomto roku. Najbližšie rokovanie ich čaká 8. januára 2014.

slovakia

left justify in out

Vláda sa dnes bude zaoberať návrhom Strategického rámca v oblasti zdravia pre roky 2013 až 2030. Má ísť o základný dokument, ktorý by smerovanie zdravotnej politiky určil v strednodobom a dlhodobom horizonte. Stanovuje priority v troch oblastiach, a to v ambulantnej a ústavnej zdravotnej starostlivosti a vo verejnom zdraví.

"Kľúčové rozhodnutia v zdravotníctve v minulosti boli často pripravované bez dostatočného porozumenia a identifikovania skutočných problémov. Ambíciou tohto dokumentu je na základe metodického postupu identifikovať reálne problémy slovenského zdravotníctva, nájsť merateľné ukazovatele a stanoviť dosiahnuteľné ciele do roku 2030," konštatuje sa v materiáli.

Ministri budú hovoriť aj o problematike odpadov. Na Slovensku vzniká každoročne vyše 10 miliónov ton odpadov, na jedného obyvateľa ročne pripadá od 1,5 do 2,1 tony. Ako poukázalo ministerstvo životného prostredia, v riešení tejto otázky sa doposiaľ kládol dôraz iba na plnenie cieľov recyklácie a zhodnocovania odpadov. Po novom sa má pozornosť zamerať aj na samotné predchádzanie ich vzniku. To má upraviť strategický dokument - Program predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2014 - 2018.

Témou bude aj problematika zosuvov. Svahové deformácie ohrozujú vyše päť percent územia Slovenska. Týka sa to aj ciest diaľnic, železníc, plynovodov, vodovodov, ale aj takmer 30.000 pozemných stavieb. Tento problém má preto do budúcnosti riešiť nový program prevencie a manažmentu zosuvných rizík na roky 2014 až 2020 z dielne envirorezortu. Náklady na program sa odhadujú na 45 miliónov eur, ministerstvo chce väčšinu prostriedkov získať z eurofondov.

Na programe 88. schôdze je správa o stave siete zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Z nej vyplýva, že do konca júna budúceho roka chce rezort diplomacie otvoriť veľvyslanectvo v gruzínskom Tbilisi. Pôjde o ambasádu s minimálnym personálnym obsadením v priestoroch Delegácie EÚ v Tbilisi.

Kabinet tiež upraví svoje doteraz platné nariadenie, na základe čoho od januára 2014 vzrastie základný plat duchovných cirkví a náboženských spoločností o 16 eur. Toto zvýšenie pri počte 3600 duchovných predstavuje celkovo 934.502 eur určených na ich platy a odvody. Táto valorizácia súvisí so zvýšením platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

K ďalším bodom rokovania je zriadenie rady pre seniorov a prispôsobovanie verejných politík procesu starnutia populácie, ktorá nahradí a priamo nadviaže na doterajší výbor pre seniorov. Ten je stálym odborným orgánom ľudskoprávnej rady vlády. Nová rada sa bude zaoberať nielen právami a postavením seniorov v spoločnosti, ale aj koordinovať politiky, ktoré sa týkajú eliminácie negatívnych následkov starnutia populácie.

Predložený národný akčný plán na prevenciu a elimináciu násilia na ženách na najbližších šesť rokov okrem iného počíta s prijatím špecializovaného zákona o domácom násilí a násilí na ženách či vytvorením nonstop bezplatnej telefonickej linky s poradenstvom pre týrané ženy. Navrhuje aj zvýšiť počet miest pre obete domáceho násilia v špecializovaných bezpečných ženských domoch.

Štát od budúceho roka zavedie zľavy z elektronického mýta pre autá s vyššou emisnou triedou. V tomto roku sa totiž autá delia na emisné triedy Euro 0-II, Euro III a Euro IV plus. Od januára sa však emisná trieda Euro III a Euro IV začlení do jedného pásma. Pre vyššie triedy, čiže ekologickejšie autá Euro V a viac vznikne nové pásmo. Tu budú ceny za mýto nižšie. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády o spôsobe výpočtu mýta.

Súčasne kabinet nariadením zavedie aj zľavy pre nákladné autá, ktoré najazdia určitý počet kilometrov v rámci kalendárneho roka. Napríklad autá do 12 ton budú môcť získať po prejazdení 5000 km zľavu 3 % zo sadzby mýta. Po 20.000 km to už bude 7 % a po 50.000 km 11 %. Autá s hmotnosťou nad 12 ton môžu napríklad získať po 10.000 km zľavu 3 % alebo po 50.000 km 9 %.

Slovensko potrebuje výraznejší rozvoj súkromného nájomného bývania. Predpokladom jeho rozvoja bude súbor krokov a opatrení nielen v oblasti legislatívnych podmienok, ale i z hľadiska prístupu podnikateľského sektora, finančného sektora a postoja verejnosti k nájomnému bývaniu, ktoré je v našich geografických podmienkach historicky v úzadí. Konštatuje to návrh riešenia nájomného bývania v SR, o ktorom dnes bude tiež diskutovať kabinet.

Ministri sa po rokovaní následne presunú do Historickej budovy Národnej rady SR. Premiér Robert Fico tam o 14. hodine bude pred pozvanými hosťami hodnotiť rok 2013. Očakáva sa zároveň, že oficiálne oznámi svoju kandidatúru na prezidenta SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies