SIS sledovala aktivity deštrukčných siekt

NETKY.SK • 17 December 2013, 11:33 • 2 min
SIS sledovala aktivity deštrukčných siekt

BRATISLAVA – Slovenská informačná služba vlani v oblasti deštrukčných siekt a náboženských spoločenstiev monitorovala aktivity subjektov, ktoré pri šírení svojej ideológie a snahách o získanie vplyvu v štátnej a súkromnej sfére, ako aj v prostredí samospráv používali neštandardné a netransparentné metódy.

slovakia

left justify in out

Tie boli často spojené s vlastným obohacovaním a negatívne ovplyvňovali psychické a fyzické zdravie svojich stúpencov, ako aj ich sociálnu situáciu. Aj tieto informácie obsahuje odtajnená časť správy o činnosti SIS v roku 2012, ktorú dnes parlament zobral na vedomie.

SIS bola aktívna aj v sledovaní oblasti korupcie a klientelizmu. Napríklad odstúpila informácie o podozrení z manipulácie verejného obstarávania v štátnej energetickej spoločnosti v prospech spriaznených firiem, na čom mali profitovať zástupcovia podniku. Tajná služba zaznamenala netransparentné zadávania stavebných zákaziek na úrovni regionálnej samosprávy vopred vybraným spoločnostiam, za ktoré mali byť poskytnuté úplatky. V oblasti manipulovania obstarávania tovarov a služieb v štátnej správe získala poznatky a príjemcov jej poznatkov informovala o podozreniach z netransparentných aktivít pri udeľovaní zákaziek na dodávky výpočtovej techniky a informačných technológií. 

V súvislosti s poskytovaním peňazí z eurofondov informovala o podozrení z korupcie pri schvaľovaní žiadostí o nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ súkromným spoločnostiam. „Boli zistené aj prípady podozrení z neoprávneného čerpania dotácií na investičné projekty v oblasti poľnohospodárstva,“ píše sa v správe. SIS informovala o podnikateľoch, ktorí získali z eurofondov dotácie na vysoko nadhodnotené projekty, ktorých schválenie mala sprevádzať korupcia. V hodnotenom období služba získala poznatky o neoprávnenom vyplácaní sociálnych dávok a dôchodkov, ktoré mali byť priznané na základe korupčných praktík. „Podozrenia z korupčných aktivít boli zistené aj v súvislosti s daňovými a colnými podvodmi, na ktorých mali participovať viacerí pracovníci daňovej a colnej správy“. 

Podozrenia na poškodzovanie hospodárskych záujmov štátu tajná služba zaznamenala najmä v energetických a teplárenských spoločnostiach. „Lobistické a korupčné tlaky záujmových skupín prepojených na vrcholový manažment spoločností s majetkovou účasťou štátu mali vyústiť do manipulácie procesov verejného obstarávania,“ píše sa v správe. V niektorých prípadoch zaznamenali indície, že z uvedených dôvodov mali byť verejné súťaže úmyselne obchádzané. 

SIS poukázala na podozrenia z tunelovania prostriedkov získaných z eurofondov, napríklad prostredníctvom fondu manažujúceho financovanie podnikateľského sektora zo štrukturálnych fondov EÚ. Dialo sa to cez nadhodnotené platby alebo platby za nerealizované práce a služby, či zneužitie dotácií z eurofondov na iné ako deklarované ciele. „Pozornosť bola venovaná aj podozreniam, že malo dochádzať k čerpaniu eurofondov spoločnosťami, ktoré sú prepojené na skupiny organizovaného zločinu,“ napísali v správe. 

SIS informovala aj o podozreniach z ovplyvňovania súdnych konaní, išlo o neoprávnené majetkové a finančné nároky voči štátu. Získala aj poznatky o podozreniach z nezákonných prevodov pozemkov zo štátneho do súkromného vlastníctva. SIS upozornila na podozrenia z nezákonného vyňatia pôdy z poľnohospodárskeho pôdneho fondu a jej následného preklasifikovania na oveľa drahšie stavebné pozemky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies