V utorok odhalia bustu Jozefa Kronera

NETKY.SK • 15 December 2013, 09:21 • 2 min
V utorok odhalia bustu Jozefa Kronera

BRATISLAVA - Bustu odhalia na fasáde kina Mladosť na Hviezdoslavovom námestí.

slovakia

left justify in out

 V Bratislave na Hviezdoslavovom námestí odhalia v utorok 17. decembra o 17:00 na fasáde kina Mladosť dve pamätné dosky a bustu Jozefa Kronera. Ako informovala poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja a autorka busty Elena Pätoprstá, jedna pamätná doska bude pripomínať majstrovstvo herca Jozefa Kronera a jeho medzinárodný úspech. Druhá pamätná doska má pripomínať, že na mieste súčasného kina Mladosť od roku 1913 začalo pravidelne a bez prestávky premietať prvé verejné kino na území Uhorska Elektro Bioscop.

"Súčasne s poctou Jozefovi Kronerovi chceme podnietiť pozornosť verejnoprávnych inštitúcií o jeho neznáme filmárske dielo, za ktoré Jozef Kroner získal medzinárodné ocenenia, ale na Slovensku zatiaľ tieto filmy ešte nikdy neboli odpremietané v kinách, ani vysielané v slovenskej televízii," informovala Pätoprstá a dodala, že jeden z takýchto filmov bude mať 17. decembra premiéru v kine Mladosť. Viceprimátor Bratislavy Ján Budaj zároveň povedal, že osadením pamätných dosiek na kino Mladosť pomôžu občania, občianske združenia a tiež autorka busty zvýšiť ochranu tejto pamiatky pri prípadnom návrhu predaja v budúcnosti. "Ide nám o trvalé zachovanie verejného kina a o pripomínanie si tradícií a úspechov slovenského umenia," povedal Budaj. Na podporu občianskych aktivít súvisiacich s kinom Mladosť prebieha v súčasnosti aj verejná zbierka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies