BBC: Čína sledovala japonské a americké lietadlá v novom identifikačnom pásme

NETKY.SK • 29 November 2013, 18:58 • 2 min
BBC: Čína sledovala japonské a americké lietadlá v novom identifikačnom pásme

PEKING - Čínske stíhačky dnes sledovali americké a japonské lietadlá pohybujúce sa vo vzdušnom priestore, ktorý Čína v nedeľu vyhlásila za identifikačné pásmo protivzdušnej obrany. Informovala o tom BBC.

slovakia

left justify in out

Čínski predstavitelia vyhlásili, že všetky lietadlá, ktoré budú cez toto pásmo prelietať, musia vyplniť letové plány a identifikovať sa, inak budú čeliť "núdzovým obranným opatreniam". Rozľahlé pásmo pretína územia, na ktoré si uplatňujú nárok Čína, Japonsko a Južná Kórea. Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea však čínske nariadenie už niekoľkokrát porušili.

Pásmo protivzdušnej obrany zahŕňa aj ostrovy, ktoré sú v japončine známe ako Senkaku a v čínštine ako Tiao-jü-tchaj. Nárok na ne si robia Japonsko, Čína a Taiwan. Vyhlásenie identifikačného pásma čínskou vládou vyvolalo všeobecné rozhorčenie a Spojené štáty ho nazvali "pokusom o destabilizáciu, ktorý má zmeniť status quo v tejto oblasti".

Hovorca čínskych vzdušných síl Šen Ťin-kche povedal, že čínski piloti identifikovali dve americké prieskumné lietadlá a desať japonských - vrátane lietadla včasného varovania, prieskumného lietadla a stíhačiek, ktoré pásmo preleteli. Hovorca neuviedol, či Peking podnikol aj nejaké ďalšie kroky. Hovorca čínskej armády Čchin Kang už predtým vyhlásil, že Čína má právo v tejto oblasti hliadkovať a že sloboda lietania nad Východočínskym morom zostala nedotknutá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies