Netanjahu ide za Putinom v súvislosti s Iránom

NETKY.SK • 20 November 2013, 10:40 • 2 min
Netanjahu ide za Putinom v súvislosti s Iránom

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odcestoval v stredu do Ruska, kde chce prezidentovi Vladimirovi Putinovi tlmočiť obavy z potenciálnej dohody medzi medzinárodným spoločenstvom a Iránom o jeho jadrovom programe.

slovakia

left justify in out

Medzinárodné rozhovory s Iránom pokračujú dnes v Ženeve, pričom ich posledné kolo sa veľmi priblížilo k dohode, ktorá by zastavila niektoré prvky sporného jadrového programu islamskej republiky výmenou za čiastočné uvoľnenie sankcií. Izrael je proti ústupkom voči Teheránu a tvrdí, že Irán len získa výhody, no neprestane pracovať na vývoji jadrovej zbrane. Rusko sa stavia k novým snahám pozitívne, pričom vyjadrilo nádej, že súčasné rokovania s Teheránom povedú k riešeniu dlhodobého problému. Izrael neočakáva, že Rusko radikálne zmení svoj postoj, no dúfa v menšie ústupky. "Aj malé ústupky môžu ovplyvniť celý proces," povedal v tejto súvislosti námestník izraelského ministerstva zahraničia Zeev Elkin. Netanjahu sa stretne s Putinom večer v Kremli a vo štvrtok navštívi v Moskve židovskú komunitu.

Vo švajčiarskej Ženeve sa v stredu začína očakávané ďalšie kolo rokovaní medzi svetovými mocnosťami a Iránom vo formáte P 5+1 (USA, Rusko, Čína, Veľká Británia, Francúzsko, plus Nemecko). Iránska vláda a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa nedávno dohodli na "cestovnej mape" pre budúcu spoluprácu, ktorá určuje "obojstranné kroky s cieľom vyriešiť zostávajúce problémy". Agentúra OSN pre jadrový dozor so sídlom vo Viedni chce od Iránu získať súhlas na preverenie jadrových aktivít z uplynulých rokov, ktoré údajne mohli mať vojenský rozmer. Iránska vláda trvá na tom, že zdrojom podozrení sú mylné informácie pochádzajúce od spravodajských služieb Izraela či USA. Predmetom rokovaní v Ženeve bude prístup k súvisiacim zariadeniam, dokumentom či vedcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies