Počet obetí prírodnej katastrofy na Sardínii nemusí byť konečný

NETKY.SK • 19 November 2013, 17:15 • 2 min
Počet obetí prírodnej katastrofy na Sardínii nemusí byť konečný

RÍM - Cyklón Kleopatra, sprevádzaný prívalovými dažďami a prudkým nárazovým vetrom, ktorý zasiahol v pondelok taliansky stredomorský ostrov Sardínia, si tam vyžiadal už najmenej 18 obetí na životoch vrátane štyroch detí. Ďalších šesť osôb zostáva na zozname nezvestných, informoval guvernér ostrova Ugo Cappellacci.

slovakia

left justify in out

Príbytky muselo opustiť asi 3000 ľudí, ktorí uplynulú noc strávili v priestoroch škôl, telocviční a hotelových zariadení. Prírodný živel spôsobil značný chaos v doprave, mnoho ciest je neprejazdných, niektoré mosty sa zrútili. Najhoršia bola situácia v prístavnom meste Olbia na severe Sardínie a v jeho okolí, kde sa viaceré obce ocitli odrezané od zvyšku sveta. Stovky občanov museli v Olbii evakuovať. Pomáhali tu nielen príslušníci jednotlivých zložiek záchranného systému, ale aj talianskeho námorníctva. Starosta Olbie Gianni Giovanelli pre televíziu Sky TG24 povedal, že jeho mesto zasiahla "apokalyptická" búrka.

Medzi obeťami figuruje štvorčlenná brazílska rodina, ktorú strhli masy vody v obci Arzachena, ďalej traja ľudia, pod ktorými sa na ceste v okolí Olbie zrútil most, či policajt, ktorý v inkriminovanom čase sprevádzal sanitku. Materiálne škody, ktoré spôsobil cyklón na ostrove, sa momentálne nedajú ani odhadnúť. Zo Sardínie prišli aj správy o narušení plynulosti zásobovania elektrickou energiou, cestnej i železničnej dopravy a o omeškaniach v lodnej a leteckej doprave. Mnoho škôl zostalo dnes uzavretých.

Vrásky na čele kompetentných sa ešte prehĺbili po prognóze meteorológov, ktorí predpokladajú ďalšie intenzívne zrážky v oblasti. Niet sa čomu čudovať, veď ako konštatoval taliansky premiér Enrico Letta, na Sardínii zaznamenali v priebehu niekoľkých hodín zrážky zodpovedajúce obvykle polročnému úhrnu. Podľa jeho slov ide o národnú katastrofu neuveriteľných rozmerov. Talianska vláda uvoľnila už na pomoc poškodeným 20 miliónov eur. Solidaritu so zasiahnutým regiónom vyjadril dnes aj prezident krajiny Giorgio Napolitano.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies