Od bratislavského pochodu študentov uplynie 24 rokov

NETKY.SK • 16 November 2013, 13:19 • 2 min
Od bratislavského pochodu študentov uplynie 24 rokov

BRATISLAVA - Dvadsaťštyri rokov od zhromaždenia približne 250 bratislavských študentov pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva si na Slovensku pripomíname dnes.

slovakia

left justify in out

Udalosť, ktorá sa konala 16. novembra 1989, deň pred protestným pochodom pražských študentov, ktorý znamenal začiatok nežnej revolúcie, sa začala na Mierovom námestí (dnes Hodžovom) v Bratislave. Ako uvádza publikácia Kronika Slovenska 2, študenti, ktorí chceli pochodom otvorene prejaviť nespokojnosť s problémami spoločnosti, sa presunuli cez stred mesta k budove ministerstva školstva na Suvorovovej ulici (dnes Dobrovičova) a diskutovali okrem iného i s ideologickým tajomníkom ÚV KSS Gejzom Šlapkom. Študenti žiadali demokraciu, školské reformy, zrušenie Socialistického zväzu mládeže (SZM) a možnosť cestovať. Udalosti tohto dňa a nasledujúceho dňa v Prahe, kde demonštrovali pražskí študenti na Národní třídě, boli začiatkom nežnej revolúcie v Československu.

Brutálny policajný zákrok proti účastníkom pochodu 17. novembra 1989 v Prahe vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie a slovenskí študenti vstúpili 20. novembra 1989 do okupačného štrajku. Vytvorili Koordinačný výbor slovenských vysokých škôl a na veľkej demonštrácii, ktorá sa konala 21. novembra 1898 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, žiadali utvorenie vyšetrovacej komisie na prešetrenie pražských udalostí, odstúpenie skorumpovaných politických a vládnych predstaviteľov zodpovedných za vtedajší stav spoločnosti, pluralitu politického života, otvorenie spoločenského dialógu bez prvkov násilia, sprístupnenie masmédií všetkým politickým a spoločenským hnutiam a vyzvali na zapojenie sa do generálneho štrajku 27. novembra 1989.

Spolu s vysokými školami v Československu vstúpili do štrajku aj herci divadiel, nasledovali stotisícové manifestácie v celej ČSSR, v Čechách vzniklo Občianske fórum (OF) a na Slovensku Verejnosť proti násiliu (VPN) a už 24. novembra odstúpil Miloš Jakeš z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ. Novembrové udalosti vyústili 10. decembra 1989 do vymenovania novej vlády ”národného porozumenia”, v ktorej bolo desať komunistických a jedenásť nekomunistických ministrov a 29. decembra 1989 bol za prezidenta ČSSR zvolený Václav Havel.

Udalosť zo 16. novembra 1989 pripomína v Bratislave od roku 2009 na priečelí Univerzity Komenského pamätná tabuľa akademického sochára Jána Hoffstädtera so symbolom dvoch dlaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies