Merkelovej strana je proti referendám o dôležitých európskych otázkach

NETKY.SK • 12 November 2013, 15:01 • 2 min
Merkelovej strana je proti referendám o dôležitých európskych otázkach

BERLÍN - Kresťanskí demokrati (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sú proti myšlienke uskutočňovať referendá o kľúčových rozhodnutiach v európskej politike, ako to navrhujú nemeckí politici na koaličných rozhovoroch, pretože by podkopávali parlamentnú demokraciu. Uviedol to dnes vysokopostavený zákonodarca z CDU Günter Krings, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zástupca šéfa parlamentného klubu CDU Krings v reakcii na dokument, načrtnutý počas rozhovorov so sociálnymi demokratmi (SPD) o koaličnej vláde, uviedol pre webovú stránku nemeckého magazínu Spiegel: "Postoj CDU je jasný: sme proti podkopávaniu parlamentného zákonodarstva."

Dokument, ktorý odporúča celonárodné hlasovania o závažných politických rozhodnutiach - napríklad o presune právomocí na Brusel, prijímaní nových členských štátov alebo poskytovaní nemeckých peňazí na úrovni EÚ - ešte neschválil širší koaličný tím vedený samotnou Merkelovou. To znamená, že možno nikdy neuzrie svetlo sveta. 

"Na európske politické rozhodnutia osobitného významu by sa malo pýtať priamo obyvateľov," uvádza sa v dokumente, ktorý bol navrhnutý na koaličných rokovaniach nemeckých strán.

Vypracovala ho pracovná skupina pre domáce záležitosti pod vedením ministra vnútra Hansa-Petra Dietricha z Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU) a Thomasa Oppermanna, vysokopostaveného predstaviteľa sociálnych demokratov z SPD.

Návrh bude odprezentovaný v stredu pred väčšou skupinou politikov vrátane nemeckej kancelárky Merkelovej. Čelní predstavitelia nemeckých kresťanských a sociálnych demokratov začali v pondelok v sídle Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v Berlíne štvrté kolo koaličných rokovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies