Americký HDP vzrástol viac, ako sa očakávalo

NETKY.SK • 7 November 2013, 15:26 • 2 min
Americký HDP vzrástol viac, ako sa očakávalo

WASHINGTON - Americká ekonomika v treťom štvrťroku posilnila viac, ako sa očakávalo, keďže firmy doplnili stav zásob.

slovakia

left justify in out

Spomalenie rastu spotrebiteľských a podnikateľských výdavkov však naznačilo základnú slabosť hospodárstva. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny medziročne vzrástol o 2,8 %, čiže najvýraznejšie od tretieho kvartáli 2012. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo obchodu.

Zväčšenie podnikových zásob prispelo k rastu ekonomiky na úrovni 0,83 percentuálneho bodu. Posilňovanie výdavkov spotrebiteľov a firiem sa však prudko spomalilo, čo sa považuje za podporu pre rozhodnutie amerického Federálneho rezervného systému (Fed) pokračovať v pravidelných mesačných nákupoch dlhopisov. Spotrebiteľské výdavky sa v treťom štvrťroku zväčšili o 1,5 %. Išlo o najpomalšie tempo ich rastu od druhého kvartálu 2011. 

Bez zohľadnenia zmeny stavu zásob hospodárstvo USA v priebehu júla až septembra posilnilo iba o 2 %. Za celý prvý polrok tohto roka sa HDP krajiny zväčšil o 1,8 %. Tempo rastu zabrzdilo sprísnenie fiškálnej politiky v úvode roka. Očakáva sa, že rast HDP sa zrýchli v štvrtom kvartáli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies