Nemecko má podľa Barrosa zmierniť nerovnováhy v eurozóne

NETKY.SK • 6 November 2013, 09:25 • 2 min
Nemecko má podľa Barrosa zmierniť nerovnováhy v eurozóne

FRANKFURT - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso vyzval v utorok Nemecko, aby liberalizovalo svoj trh služieb a umožnilo rýchlejší rast miezd.

slovakia

left justify in out

Najväčšia európska ekonomika by tým podľa neho prispela k zmierneniu nerovnováh v rámci eurozóny. Vďaka spoločnému trhu v súčasnej podobe dokáže Nemecko využiť svoje konkurenčné výhody v technológiách a priemysle, povedal Barroso vo Frankfurte. Berlín by preto podľa neho mal umožniť aj iným krajinám využiť svoje prednosti, napríklad otvorením trhu služieb alebo zvyšovaním miezd v súlade s rastom produktivity. "Otvorenejšie trhy v silných ekonomikách by tak poskytli veľmi dôležitý príspevok k zotaveniu slabších ekonomík," zdôraznil Barroso.

Vyjadrenia predsedu EK boli miernejšie ako minulotýždňová kritika zo strany amerického ministerstva financií, podľa ktorého prílišná závislosť Nemecka na exporte poškodzuje stabilitu európskej aj globálnej ekonomiky. Nemecko vykazovalo deficity obchodnej bilancie iba v prvých rokoch po skončení druhej svetovej vojny a od roku 1952 krajina viac vyváža, ako dováža. Najväčšie obchodné prebytky má Nemecko voči Francúzsku, Spojeným štátom americkým a Veľkej Británii, informuje agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies