Talianska polícia zatkla profesionálnych únoscov detí

NETKY.SK • 2 November 2013, 06:21 • 2 min
Talianska polícia zatkla profesionálnych únoscov detí

RÍM/OSLO - Talianska polícia zatkla členov medzinárodného gangu, ktorý sa mal profesionálne zaoberať únosmi detí. Skupina mala unášať deti najmä v prípadoch sporu o starostlivosť a vracať ich druhému rodičovi, informovali dnes talianske médiá s odvolaním sa na políciu.

slovakia

left justify in out

Medzi zatknutými je jedna Ukrajinka a traja Taliani. Na dvoch Nórov a jedného Švéda boli vydané zatykače. Všetci sú obvinení z členstva v zločineckej organizácii, ktorá mala za cieľ obchodovanie s ľuďmi, únosy a odoberanie detí.

Zadržaní majú byť zamestnancami škandinávskej firmy ABP World Group, ktorá ponúka pomoc pri medzinárodných sporoch o opatrovníctvo detí a pátraní po nezvestných deťoch. Spoločnosť však nezákonné praktiky popiera. "Nie sme zločinecká organizácia, nerobíme únosy, neobchodujeme s ľuďmi, nepoužívame zbrane," povedal agentúre DPA v telefonickom rozhovore z nórskeho Osla riaditeľ firmy Martin Waage. Jeho firma pomáha rodičom vtedy, keď im už nemôže pomôcť polícia alebo ministerstvo zahraničných vecí či spravodlivosti.

Waage odmietol, že by zadržaní boli riadnymi zamestnancami ABP World Group. Naopak, firma s nimi spolupracovala len v ojedinelých prípadoch. Polícia však predpokladá, že bývalí vojaci a vyškolení príslušníci špeciálnych jednotiek pre túto firmu nezákonne unášali deti na objednávku ich rodičov. Pri svojich akciách mali používať vrtuľníky, lode, zbrane, paprikový sprej a putá. Rodičia im neváhali zaplatiť niekedy aj 250.000 eur. "V tejto firme nemáme žiadnych Rambov," bráni sa Waage. Pracujú pre ňu často bývalí policajti alebo osoby so skúsenosťami z armády, ale nie sú to žiadni zločinci, zdôraznil.

V jednom prípade mali páchatelia uniesť dieťa do Nórska z Tuniska cez Sicíliu. Waage však vysvetlil, že prípad sa týkal Nórky, ktorej tuniský manžel vzal ich dieťa do Tuniska. Waageho firma bola oslovená vo fáze, keď sa matka snažila súdnou cestou získať v Tunisku zverenie dieťaťa do opatery. Spor aj vyhrala, ale jej manžel dieťa odmietol odovzdať a obvinil ju z plánovania únosu. Žena zostáva v Tunisku, pretože jej bránia v návrate do Nórska. V tejto kauze došlo v Tunisku aj k zatknutiu dvoch zamestnancov ABP World Group, ktorí tam cestovali cez Palermo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies