Ľudia v týchto dňoch navštevujú cintoríny, katolícky veriaci sa modlia za zosnulých

NETKY.SK • 1 November 2013, 07:29 • 2 min
Ľudia v týchto dňoch navštevujú cintoríny, katolícky veriaci sa modlia za zosnulých

BRATISLAVA - Návštevy cintorínov, zapaľovanie sviečok na hroboch a ich zdobenie kvetmi, spomienky na tých, čo už nie sú medzi nami, tradične charakterizujú prvé novembrové dni.

slovakia

left justify in out

Katolícka cirkev dnes slávi Sviatok všetkých svätých, veriaci sa v tento deň modlia nielen za svojich blízkych zosnulých, ale aj za všetkých svätých a takisto za našich predkov, ktorí neboli vyhlásení za svätých, ale žili statočným životom a vedeli sa obetovať pre iných. Cirkev oddávna spája s dnešným sviatkom nádej na vzkriesenie.

Okrem svätých omší v kostoloch sa dnes konajú omše a pobožnosti za zosnulých aj na viacerých cintorínoch. Slovenskí biskupi budú 1. a 2. novembra slúžiť sväté omše vo všetkých diecézach. Napríklad, bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko bude celebrovať sv. omšu na Sviatok všetkých svätých 1. novembra o 10.30 h v Katedrále sv. Martina v Bratislave. V rovnakom čase sa uskutoční slávnostná omša aj v hlavnom chráme Ordinariátu Ozbrojených síl (OS) a Ozbrojených zborov (OZ) SR - v Katedrále sv. Šebastiána v Bratislave s hlavným celebrantom, vojenským ordinárom Mons. Františkom Rábekom.

Na cintoríne v bratislavskom Slávičom údolí sa stala tradíciou svätá omša za zosnulých 1. novembra popoludní, ktorú pripravujú františkáni. Pobožnosti za zosnulých sa konajú v tento deň aj na Martinskom či Ružinovskom cintoríne a ďalších miestach. V bratislavskom krematóriu sa obvykle 1. novembra koná spomienka na zosnulých s pásmom slova a hudby.

Na dnešný sviatok nadväzuje 2. novembra spomienka na všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaná Dušičky. Aj v tento deň je zvykom zapaľovať sviečky na hroboch zosnulých alebo v domácnostiach. Konajú sa tiež modlitby za nenarodené deti či pochody za život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies