Luxusný biskup z Nemecka sa po odvolaní utiahol do kláštora

NETKY.SK • 31 Október 2013, 15:21 • 2 min
Luxusný biskup z Nemecka sa po odvolaní utiahol do kláštora

BERLÍN — Nemecký biskup, ktorého Vatikán dočasne suspendoval pre jeho luxusný spôsob života, sa utiahol do kláštora v Bavorsku.

slovakia

left justify in out

Pápež František minulý týždeň pozastavil činnosť limburskému biskupovi Franzovi-Petrovi Tebartz-van Elstovi pre cirkevné vyšetrovanie výstavby honosného sídla jeho diecézy za viac ako 30 miliónov eur, čo bolo niekoľkokrát viac, ako sa pôvodne plánovalo. Vatikán neuviedol, ako dlho bude biskup mimo, podľa limburskej diecézy však vyšetrovanie bude trvať až do januára. Elstovo miesto pobytu bolo doteraz neznáme. Benediktínsky kláštor v Mettene na juhovýchode Nemecka však vo štvrtok oznámil, že tam pricestoval tento týždeň, aby tam strávil bližšie nešpecifikované obdobie duchovnou obnovou.

Odvolaný biskup má v sídle svoje súkromné priestory za takmer tri milióny eur. Nachádza sa tam tiež kuchyňa s rozlohou 63 metrov štvorcových a vaňa za 15-tisíc eur. Peniaze na apartmán mali putovať zo zdrojov diecézy, ktoré pochádzajú z daní z príjmov členov cirkvi. Tebartz-van Elst okrem drahého sídla pobúril veriacich a Vatikán aj zakúpením letenky prvej triedy pri ceste za veriacimi do chudobnej Indie. Naposledy už biskup letel do Ríma za pápežom nízkonákladovou írskou spoločnosťou Ryanair. 

Takmer 23 miliónov nemeckých katolíkov dalo v minulom roku katolíckej cirkvi viac ako päť miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies