O zmenách v zákone o hmotnej núdzi sa ľudia môžu informovať na infolinke

NETKY.SK • 30 Október 2013, 11:39 • 2 min
O zmenách v zákone o hmotnej núdzi sa ľudia môžu informovať na infolinke

BRATISLAVA - O podmienkach nároku na dávku v hmotnej núdzi bude možné informovať sa na špeciálnej infolinke, ktorú zriadil Úrad splnomocnenca pre rómske komunity v reakcii na prijatie zákona o hmotnej núdzi.

slovakia

left justify in out

"Pre túto informačnú kampaň sme zriadili infolinku s telefónnym číslom aj emailovou adresou. Od 4. novembra tohto roka nám budú môcť všetci ľudia v tejto krajine zavolať alebo napísať a dostanú všetky informácie, ktoré súvisia s týmto zákonom," informoval na dnešnej tlačovej konferencii splnomocnenec vlády pre rómske komunity a poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Peter Pollák. Touto formou chce úrad predísť prípadným nedorozumeniam. "Je veľmi dôležité, aby sme informovali ľudí, ktorí sú aj v chudobných rómskych komunitách, o zmenách, ktoré ich čakajú," doplnil Pollák.

Občania sa však o zmenách v poberaní dávok v hmotnej núdzi budú môcť informovať aj v regionálnych kanceláriách, ktoré taktiež zriadil Úrad splnomocnenca pre rómske komunity. "Vyškolili sme všetkých našich zamestnancov, ktorých máme v súčasnosti 25 a ktorí pracujú v šiestich regionálnych kanceláriách, aby boli k dispozícii všetkým orgánom sídliacim v samosprávach. Prostredníctvom týchto pracovníkov budeme šíriť aj osvetu do rómskych komunít. Informačná kampaň bude na regionálnej aj lokálnej úrovni," doplnil Pollák.

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok (29.10.) schválili zákon o hmotnej núdzi, podľa ktorého dávku budú od začiatku budúceho roka dostávať len tie sociálne odkázané osoby, ktoré odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác 32 hodín mesačne za predpokladu, že im obec alebo mesto túto prácu ponúkne. Ak poberateľ dávky nebude preukazovať záujem o takúto prácu, nárok na dávku stratí.

Pollák označil tieto zmeny za najvýraznejšie v sociálnom systéme v poslednom období. Zároveň avizoval, že jeho úrad v najbližšom období plánuje predstaviť ďalšie opatrenia v oblasti bývania a vzdelávania, ktoré majú prispieť k rozvoju v rómskych komunitách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies