Poslancom zostáva prerokovať 38 bodov

NETKY.SK • 27 Október 2013, 13:59 • 2 min
Poslancom zostáva prerokovať 38 bodov

BRATISLAVA - Pondelkové ráno otvoria zákonodarcovia protokolmi, ktoré novelizujú Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd a Dohovor o právach dieťaťa.

slovakia

left justify in out

Spolu 38 bodov z pôvodného 94-bodového programu zostáva poslancom prerokovať na 25. schôdzi parlamentu. Pondelkové ráno otvoria zákonodarcovia protokolmi, ktoré novelizujú Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd a Dohovor o právach dieťaťa. Diskutovať sa bude aj o Správe o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí za rok 2012. K správe prezentovala výhrady Únia Slovákov v zahraničí, ktorá vyčíta Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí neznalosť skutočných pomerov v krajanských komunitách, nedostatočnú pozornosť venovanú Slovákom žijúcim v krajinách mimo Európy i nespravodlivé rozdeľovanie dotácií pre krajanské spolky v zahraničí.

Notárov by mal minister spravodlivosti odvolávať pri dosiahnutí zákonom stanoveného veku, ktorý má byť 67 rokov. Vyplýva to z novely zákona o notároch, ktorú predložila poslankyňa za Smer-SD Renáta Zmajkovičová. Pôvodne navrhovala, aby minister spravodlivosti mohol na návrh Notárskej komory odvolať notára, ktorý dosiahol vek 65 rokov, neskôr návrh zmenila, aby bol jednoznačnejší a právne čistejší.

Popoludní poslanci prerokujú novelu zákona o rodinnom podnikaní, ktorú do parlamentu predložili poslanci za KDH. Vláda návrh odporučila neschváliť, rovnako aj ústavnoprávny výbor národnej rady. Navrhované formy "preferencií" rodinného podniku, respektíve jeho členov v sociálnom systéme, ako ich navrhujú poslanci za KDH, podľa predsedu výboru Róberta Madeja zasahujú do množstva ďalších právnych noriem. "Ak sa má meniť takýto rozsah legislatívy, potom stráca zmysel, na čo takéto rodinné podniky sú,“ konštatoval Madej s tým, že poslanci za KDH si nevybrali najideálnejšiu formu spracovania. S týmto názorom sa stotožňuje aj poslanec za SaS Martin Poliačik. “Už len v oblasti definície rodiny zaostávame za svetom. Nevidím rozdiel vo farme, ktorú vlastní homosexuálny pár oproti farme, ktorú vlastní muž a žena,“ poznamenal poslanec liberálov. Návrh podľa jeho slov deformuje právo a trhové prostredie. "Potrebujeme podporu malých a stredných podnikateľov, ale to by malo ísť cez systémové zmeny a nie pseudotémy, ktorými potrebujú kresťanskí demokrati odôvodňovať svoju existenciu na politickej scéne,“ uzavrel Poliačik.

Poslanci počas týždňa prerokujú aj ústavnú novelu zákona o konflikte záujmov, ktorú do parlamentu predložili opoziční zákonodarcovia. Ide o návrh, s ktorým podľa Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) pôvodne súhlasil aj predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Vládny Smer-SD neskôr prestal podporovať zmeny v podávaní majetkových priznaní, Paška podľa Beblavého nikdy nevysvetlil zmenu postoja. Opozícia navrhuje, aby majetkové priznania podával širší okruh verejných funkcionárov, napríklad vedúci kancelárie prezidenta či NR SR, šéf vojenského spravodajstva, či prezident policajného zboru. Verejní funkcionári by mali povinne oznamovať súkromné dary presahujúce 4 000 eur. Cieľom novely je tiež dosiahnuť, aby verejní funkcionári uvádzali všetky svoje príjmy, nielen vybrané. Majetkové priznania majú byť podrobnejšie. Funkcionári by museli popísať majetok, ktorý je drahší ako 10 000 eur. Nestačí napísať, že vlastnia auto, ale aj jeho továrenskú značku. Zmenou v porovnaní so súčasnosťou má byť aj to, že majú priznávať aj požičané veci.

V pondelok sa podľa dohody poslaneckého grémia hlasovať nebude, najbližšie hlasovanie čaká zákonodarcov až v utorok o 11:00. V utorok popoludní sa zároveň uskutočnia interpelácie, ktoré minulý štvrtok neboli pre mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies