Prezident žiada od Turkov ospravedlnenie za slová o Kosove

NETKY.SK • 26 Október 2013, 15:28 • 2 min
Prezident žiada od Turkov ospravedlnenie za slová o Kosove

BELEHRAD - Najvyššieho predstaviteľa Srbska nahneval výrok tureckého premiéra Recepa Tayipa Erdogana, ktorý vyhlásil, že "Turecko je Kosovo a Kosovo je Turecko".

slovakia

left justify in out

Srbský prezident Tomislav Nikolič v sobotu požiadal najvyšších predstaviteľov Turecka, aby sa jeho krajine ospravedlnili za výroky tamojšieho premiéra Recepa Tayipa Erdogana, ktorý nepriamo označil Kosovo za územie Turecka. "Očakávam od Turecka ospravedlnenie Srbsku za túto agresiu bez zbraní," citujú Nikoliča srbské médiá. Ako dodal, kým sa tak nestane, ruší svoju účasť na plánovanej schôdzke medzi Belehradom, Bosnou a Tureckom. "Pretože toto nie je zoskupenie vojnových štváčov, ale demokratických krajín, ktorých líderstvo vedie k mieru na Balkáne," dodal. Stretnutie bolo naplánované na október v sídle Organizácie Spojených národov.

Formálny protest proti Erdoganovým slovám podala v piatok aj srbská vláda. Srbské médiá Erdogana citovali, ako v stredu počas návštevy bývalej juhosrbskej provincie povedal vetu: "Turecko je Kosovo a Kosovo je Turecko." Belehrad je na podobné slová citlivý najmä preto, že Turecko si spája s Osmanskou ríšou, ktorá v minulosti ovládala dnešné územie Kosova. Erdoganove vyhlásenia sú podľa Belehradu "porušením medzinárodného práva" a "zhoršujú vzťahy" medzi Srbskom a Tureckom. 

Kosovo, kde tvoria väčšinu Albánci, vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 a odvtedy ho uznalo približne 100 krajín vrátane väčšiny členov Európskej únie. Srbsko jednostranné odtrhnutie Kosova naďalej odmieta, Turecko ho však uznalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies