Postup Bosny na MS ukázal pretrvávajúcu etnickú separáciu

NETKY.SK • 16 Október 2013, 20:45 • 2 min
Postup Bosny na MS ukázal pretrvávajúcu etnickú separáciu

SARAJEVO - Postup Bosny a Hercegoviny na futbalové majstrovstvá sveta 2014 iba dokumentuje etnickú separáciu, ktorá v krajine vládne od vojny v 90. rokoch. Historickú kvalifikáciu národného tímu na MS do Brazílie oslavovala iba moslimská komunita.

slovakia

left justify in out

Balkánska krajina si v utorok výhrou 1:0 nad Litvou zabezpečila vôbec prvú účasť na svetovom šampionáte. Oslavovalo sa najmä v Sarajeve, kde prevládajú práve Moslimovia. Zvyšné dve etnicity, Srbi a Chorváti, podporujú skôr reprezentácie susedných krajín Srbska a Chorvátska. "Ako všetko v Bosne, aj futbal je ovplyvnený etnickou politikou," povedala politická analytička Tanja Topičová. "Neexistuje jediná oblasť, v ktorej by sa tieto tri komunity zhodli, počnúc identifikáciou s vlastným štátom. Triumf nebol oslavovaný v žiadnom meste obývanom Srbmi alebo Chorvátmi," dodala Topičová.

Zhruba 40 percent populácie tvoria Moslimovia, 30 Srbi a 15 Chorváti. Zvyšní obyvatelia patria k iným národnostiam. Väčšina národného tímu je tvorená moslimskými hráčmi, čo veľkú časť Srbov a Chorvátov odrádza od jeho podpory.

Rozdiely dokumentujú aj reakcie médií na postup. Sarajevský denník Avaz napísal: "Toto mužstvo splnilo sen Bosniakov, ideme do Brazílie," kým oficiálna televízia Srbov v Bosne RTRS radšej vysielala kvalifikačný zápas Srbska s Macedónskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies