Veľkú pardubickú suverénne vyhrala Orphee des Blins

NETKY.SK • 14 Október 2013, 09:23 • 2 min
Veľkú pardubickú suverénne vyhrala Orphee des Blins

PARDUBICE - Jedenásťročná hnedka Orphee des Blins suverénne obhájila vlaňajšie prvenstvo na 123. ročníku Veľkej pardubickej steeplechase Českej poisťovne (Listed, 6900 m, pre 6-ročné a staršie kone, dotácia 5 miliónov Kč).

slovakia

left justify in out

Hnedka z českej stajne DS Pegas poľského trénera Wroblewského triumfovala spôsobom štart-cieľ, kam pricválala s veľkým náskokom. V sedle kobylky bol aj tento raz český džokej Jan Faltejsek. Obaja aktéri zarobili pre majiteľa koňa Jiřího Trávníčka 2 milióny Kč.

„Prvé dva skoky neboli podľa zvyku tejto kobylky, boli akési neučesané, ale nechcel som na ňu tlačiť. V ďalšom priebehu však potvrdila, že vie, čo robí. Je ako letec. Keď sa do nej opriem, letí. Víťazstvo si cením o to viac, že dostihy sa bežali v náročných podmienkach podobných zahraničným dostihom,“ povedal v prvom televíznom rozhovore Faltejsek.

Smolu mal osemnásobný víťaz „Veľkej“ 60-ročný džokej Josef Váňa starší, ktorý spadol na poslednej prekážke z trojnásobného víťaza týchto náročných prekážkových dostihov Tiumena. „S majiteľom koňa sme sa dohodli, že sa nebudeme ponáhľať, držal som sa v úzadí. Pred poslednou prekážkou som veril, že by som mohol skončiť druhý-tretí, ale Tiumen sa zľakol bežiaceho koňa bez jazdca, zmenil smer doľava a už som letel,“ povedal J. Váňa st., ktorý dodal, že s jazdeckou kariérou definitívne skončil.

Zaujímavosťou je, že z dvadsiatich jazdcov a koní všetci prekonali obávanú Taxisovu priekopu. Na ďalších skokoch však spadli všetci štyria britskí jazdci a viacerí českí džokeji, vrátane Josefa Váňu mladšieho a Bartoša. Jediný slovenský zástupca 7-ročný hnedák valach Bodyguard v sedle s víťazom Veľkej z roku 1992 džokejom Jarolavom Brečkom zo senickej stajne OMS Vladimíra Levárskeho a Petra Šimečku od začiatku jazdil vzadu, napokon dostihy nedokončil. Do cieľa však došiel druhý slovenský džokej Lukáš Matuský, ktorý s Peintre Abstraite pri svojej premiére obsadil dotované 5. miesto.

Výsledky - Veľká pardubická steeplechase (Listed, 6900 m, pre 6-ročné a staršie kone, dotácia 5 miliónov Kč): 1. Orphee des Blins (džokej Faltejsek, trenér Wroblewski, stajňa DS Pegas), 2. Nikas (dž. Andrés), 3. Klaus (dž. Myška), 4. Kasim (dž. Novák), 5. Peintre Abstrait (dž. Matuský/SR), 6. Tropic de Brion (Dragon). Čas: 9:33,22 min. Výrok: zadržene ďaleko - 3 1/2 - 1 1/2 - 8 - krk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies