Kapitán Costy Concordie nariadil nebezpečnú zmenu trasy

NETKY.SK • 7 Október 2013, 16:07 • 2 min
Kapitán Costy Concordie nariadil nebezpečnú zmenu trasy

RÍM - Kapitán havarovanej výletnej lode Costa Concordia osobne nariadil zmenu trasy, ktorá spôsobila nebezpečné priblíženie plavidla k talianskemu ostrovu Giglio. Táto informácia dnes zaznela pred talianskom súdom, napísala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Costa Concordia 13. januára 2012 narazila na skaly v blízkosti toskánskeho ostrova Giglio a prevrátila sa na bok, pričom zahynulo vyše 30 ľudí. Kapitán Francesco Schettino je obvinený z nasmerovania lode do blízkosti ostrova, aby tak predviedla známy, u turistov obľúbený manéver, takzvanú "poklonu". 

Dôstojník na prvej palube Giovanni Iaccarino povedal dnes sudcom v toskánskom meste Grosseto, že v noc katastrofy kapitán rozkázal posádke, aby sa priplavila ku Gigliu na vzdialenosť pol námornej míle, a nie zvyčajných päť námorných míľ. Dôstojník tiež uviedol, že Schettino chcel, aby Costa Concordia urobila manéver pri brehoch Giglia aj pri inej plavbe spred siedmich dní, "ale manéver nebol možný, pretože naň neboli vhodné podmienky, more bolo priveľmi rozbúrené, a tak sa myšlienky vzdali".

Iaccarina si predvolala prokuratúra a bol prvým z vyše 1000 svedkov, ktorí majú predstúpiť pred súd. V procese je kapitán Costy Concordie obvinený z neúmyselného zabitia, predčasného opustenia lode a ďalších vážnych trestných činov. Iaccarino ďalej súdu vysvetlil, že bol mimo služby a nachádzal sa vo svojej kajute, keď Costa Concordia narazila na plytčinu. Hral sa na "playstatione" s kartografom Simonom Canessom. "Pomyslel som si, že sme do niečoho narazili alebo sme uviazli," dodal súdu.

Zo 4229 ľudí na palube zahynulo 32 osôb. Minulý mesiac záchranári obnovili pátranie po dvoch nezvestných obetiach - po tom, čo výletné plavidlo, ležiace na boku na skalách pri Gigliu, vztýčili pri náročnej operácii.

Stále prebiehajú testy DNA, aby úrady zistili, či kosti nájdené 26. septembra neďaleko vraku patria indickému čašníkovi Russelovi Rebellovi a talianskej pasažierke Marii Grazii Trecarichiovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies