Archeológovia odkrývajú Štrbanom tajomstvo Šoldova

NETKY.SK • 1 Október 2013, 16:55 • 2 min
Archeológovia odkrývajú Štrbanom tajomstvo Šoldova

ŠTRBA – Štrbania sa rozhodli nájsť Jánošíkov poklad, ktorý by sa údajne mal nachádzať niekde v blízkosti zaniknutej osady Šoldov v katastri obce Štrba. Aj to bola motivácia pre obnovenie výskumu v tejto zaniknutej osade.

slovakia

left justify in out

Starosta obce Michal Sýkora potvrdil, že stále sa nevzdávajú tohto sna, avšak objavy, ktoré sa podarili archeológom počas tohtoročnej sezóny majú podľa neho ešte väčší význam, ako samotný Jánošíkov poklad. „Na históriu sú Štrbania hrdí a teraz odkrývame aj tie najtajnejšie tajomstvá, lebo o kostolíku a zaniknutej osade sme počúvali od starých rodičov a dnes vidíme kus dedičstva, ktoré po sebe zanechali,“ povedal na dnešnej tlačovej besede v Štrbe starosta obce Michal Sýkora.

Pôvodne plánované dva týždne archeologického výskumu v lokalite zaniknutej osady Šoldov sa predĺžili na šesť týždňov. Na vykopávkach sa zúčastnil samotný riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre Matej Ruttkay. „Je to obdobie, ktoré aj ja riešim a už v minulosti som sa tu zúčastnil s profesorom Novotným mnohých výskumov, okrem iného aj na vedľajšej lokalite Hrachovisko,“ povedal Ruttkay. Archeológovia mali pred začiatkom výskumu v Šoldove obavy čo tu nájdu, keďže výskumy sa tu robili už v rokoch 1951 a 1952, kedy boli niektoré výskumné metódy príliš

„Nás prekvapili nálezové situácie, kde sa nám podarilo identifikovať pôdorys kostola, čo je veľmi dôležité a máme aj množstvo zaujímavých situácií, ktoré nás budú čakať ešte aj na budúci rok, aby sme ich preskúmali,“ dodal Ruttkay. Takýmto nálezom je aj sústava drevenej deštrukcie v jednej z priekop alebo množstvo archeobotanických nálezov, ako sú semená rôznych rastliny a obilnín, z čoho sa dá zistiť, čo ľudia vtedy jedli, ale aj to, aké tu boli lesy a polia. Špecifickým nálezom je zachovaná kožená topánka pravdepodobne z 15. storočia.

Doterajšie výskumy ukázali, že východne od bývalého kostola existovala v minulosti dedina, ktorú tiež bude treba preskúmať. Podľa archeológa Mariána Sojáka poznanie o Šoldove sa oproti výskumu v 50-tych rokoch posunulo výrazne dopredu. „Máme v plnej kráse pôdorys kostola, ktorý bol približne 25 metrov dlhý, čiže ide o stredne veľký kostol. Hlavná časť osídlenia spadá do 14. a 15. storočia. Predpokladáme, že v 60-tych rokoch 15. storočia dedina zanikla,“ uviedol Soják. Je možné, že osada bola opustená ešte pred príchodom bratríkov, ktorí následne využili kostol a jeho opevnenie ako svoju základňu pre výboje do okolia. Neskôr bol kostol pravdepodobne vypálený a zbúraný. O vypálení svedčia viaceré obhorené predmety nájdené počas tohtoročného výskumu na nálezisku, vrátane obhorenej kamennej krstiteľnice. Počas výskumov sa našlo viacero mincí z konca 14. a z 15. storočia. Soják nevylúčil, že časť nájdených hrobov môže spadať aj do 13. storočia, nasvedčujú tomu aj nájdené fragmenty keramiky.

Objavy v Šoldove nezostanú podľa Sýkoru uložené len niekde v archíve alebo v skrini. Obec plánuje neďaleko zaniknutej osady vytvoriť v budúcnosti archeologickú dedinu, ktorú chce sprístupniť aj od diaľnice, keďže sa nachádza neďaleko odpočívadla Štrba. V budúcnosti by si návštevníci mohli kúpiť kópiu šoldovskej koženej topánky alebo prívesok s nájdeným šoldovským krížom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies