Účet za odstavenie americkej vlády od financií: 300 miliónov denne!

NETKY.SK • 1 Október 2013, 15:23 • 2 min
Účet za odstavenie americkej vlády od financií: 300 miliónov denne!

WASHINGTON - Čiastočné zastavenie financovania vládnych agentúr môže stáť Spojené štáty týždenne minimálne 300 miliónov USD (222,14 milióna eur), odhadujú ekonómovia. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla spoločnosť IHS, denné straty odhaduje minimálne na tejto úrovni, čo je síce v porovnaní s objemom ekonomiky USA na úrovni okolo 15,7 bilióna USD drobnosť, no prípadné predlžovanie tohto stavu môže náklady navýšiť a ekonomiku výrazne poškodiť. Ak sa situácia v dohľadnom čase nezmení, firmy a bežní Američania výrazne obmedzia investície, respektíve výdavky. IHS uviedla, že ak by odstavenie vládnych inštitúcií od financií trvalo týždeň, z rastu ekonomiky to vo 4. štvrťroku skreše 0,2 %. Za bežných okolností IHS počíta s hospodárskym rastom USA vo 4. kvartáli na úrovni 2,2 %, čo znamená, že ekonomika by vzrástla len o 2 %.

Podľa spoločnosti Macroeconomic Advisers dvojtýždňové odstavenie vládnych agentúr by z nimi odhadovaného rastu ekonomiky zoškrtalo 0,3 %. Rast však očakávajú na úrovni 2,6 %, čo znamená, že rast by podľa jej odhadov dosiahol v prípade takéhoto vývoja 2,3 %. Mark Zandi z Moody's Analytics zasa predpokladá, že v prípade odstavenia vládnych agentúr na tri až štyri týždne by sa z očakávaného rastu ekonomiky vo 4. kvartáli skresalo zhruba 1,4 %. Ekonóm pritom počíta s tým, že ak by k zastaveniu financovania nedošlo, ekonomika USA by mala vo 4. štvrťroku vzrásť medziročne o 2,5 %.

Nedohoda republikánov a demokratov v Kongrese na podobe výdavkov na nový fiškálny rok, ktorý sa dnes začal, spôsobila, že vyše 800.000 zamestnancov štátnej správy musí nútene ostať doma. Všetci musia čerpať neplatené voľno dovtedy, dokiaľ Kongres nenájde riešenie.Ministerstvo práce už avizovalo, že ak sa riešenie nenájde, neplánuje koncom tohto týždňa zverejniť mesačné údaje o vývoji na trhu práce. Ako uviedol zdroj z ministerstva pre agentúru AP, ministerstvo nebude mať k dispozícii dostatok zamestnancov na spracovanie údajov. Príslušnému úradu totiž ostanú v takom prípade len traja zamestnanci. Mesačná správa o vývoji na americkom pracovnom trhu, teda o počte nových pracovných miest a miere nezamestnanosti, patrí medzi kľúčové ekonomické informácie, ktoré ovplyvňujú svetové finančné trhy. 

Podľa Zandiho je dôležité situáciu čo najskôr vyriešiť, aby nezačala výrazne klesať spotreba obyvateľstva. Spotrebiteľské výdavky sa na ekonomike USA totiž podieľajú až 70 %. "Každý ďalší deň núteného voľna bude nútiť týchto ľudí začať obmedzovať svoje výdavky," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies