Merkelová už kontaktovala sociálnych demokratov ohľadne vytvorenia koalície

NETKY.SK • 23 September 2013, 14:30 • 2 min
Merkelová už kontaktovala sociálnych demokratov ohľadne vytvorenia koalície

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová už po víťazstve v nedeľňajších parlamentných voľbách kontaktovala opozičných sociálnych demokratov ohľadne možnosti budúcej koaličnej spolupráce. Nevylúčila však ani rozhovory s ďalšími potenciálnymi partnermi.

slovakia

left justify in out

"My, konzervatívci, máme jasný mandát vytvoriť vládu a Nemecko potrebuje stabilnú vládu, takže tohto mandátu sa zhostíme," konštatovala podľa agentúry Reuters Merkelová po stretnutí s predstaviteľmi svojej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Vyjadrila pritom pripravenosť na rozhovory a skonštatovala, že už v tomto smere nadviazala počiatočný kontakt s predsedom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Sigmarom Gabrielom. Sociálni demokrati ale o svojom ďalšom postupe rozhodnú až na piatkovom stretnutí straníckeho vedenia.

Merkelová tiež avizovala, že v ďalšom funkčnom období v úrade kancelárky nemá v úmysle meniť svoju politiku voči Európskej únii a eurozóne. "Volebný výsledok bol veľmi silným mandátom od voličov na uplatňovanie zodpovednosti v nemeckých záujmoch v Európe a vo svete a tiež silným mandátom pre zjednotenú Európu," uviedla Merkelová. 

EÚ sa podľa nej musí naučiť prezentovať vo svete ako jeden celok, pokračovať v reformnom procese a zvyšovať svoju konkurencieschopnosť. Merkelovej konzervatívny blok získal v nedeľňajších voľbách najviac kresiel v Spolkovom sneme, nepodarilo sa mu však zaistiť si väčšinu kresiel. 

Doterajší stredopravý spojenec bloku, Slobodná demokratická strana (FDP), neprekročila hranicu zvoliteľnosti. Kancelárka bude preto musieť hľadať nového koaličného partnera; pozorovatelia považujú za najpravdepodobnejšiu možnosť vytvorenie veľkej koalície s SPD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies