Flašíková-Beňová: Úžera vo finančných službách by sa mala riešiť na úrovni EÚ

NETKY.SK • 23 September 2013, 12:48 • 2 min
Flašíková-Beňová: Úžera vo finančných službách by sa mala riešiť na úrovni EÚ

BRATISLAVA - Ochrana spotrebiteľov pred úvermi, ktoré dosahujú úžernícke podmienky, by sa mala riešiť na úrovni celej Európskej únie (EÚ). To je cieľom písomnej deklarácie, ktorú predložila kolegom europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová počas minulotýždňového rokovania Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

"V čase ťažkých dopadov krízy, kedy ľudia potrebujú financie na pokrytie základných životných potrieb, sa častejšie stáva, že podľahnú novodobej úžere, ktorá ich pripraví aj o zvyšok majetku a ľudskej dôstojnosti," upozornila Beňová. "Keďže nie všetky európske štáty majú zákony na ochranu pred takýmito praktikami, našou úlohou je presadzovať ochranu na európskej úrovni," doplnila.

Nekalé praktiky poskytovateľov finančných služieb, ktoré často hraničia s úžerou, nabrali podľa nej za posledný rok významný cezhraničný rozmer. Na Slovensko napríklad prichádzajú nepoctiví podnikatelia aj zo susedných krajín. "Preto som iniciovala v EP písomnú deklaráciu adresovanú Európskej komisii, aby sme sa ochranou spotrebiteľov pred nepoctivými poskytovateľmi finančných služieb začali zaoberať aj na úrovni Európskej únie," konštatovala Beňová.

Písomná deklarácia bola predložená predsedovi EP 12. septembra vďaka podpisom 11 poslancov z radov sociálnych demokratov, kresťanských demokratov a zelených. K iniciatíve sa pripojili viacerí poslanci zo Slovenska, vrátane Eduarda Kukana, Vladimíra Maňku a Sergeja Kozlíka, ale aj europoslanci z Českej republiky, Belgicka, Holandska a Veľkej Británie. Po schválení bude otvorená na podpis ostatným a následne odovzdaná EK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies