Čiľania žalujú švédsku firmu za uloženie toxického odpadu

NETKY.SK • 16 September 2013, 18:37 • 2 min
Čiľania žalujú švédsku firmu za uloženie toxického odpadu

ŠTOKHOLM - Skupina 707 občanov z Čile podala na súde vo Švédsku žalobu na tamojšiu odpadovú spoločnosť Boliden. Žiadajú od nej odškodné v prepočte 10,5 milióna eur za zdravotné problémy spôsobené uložením toxického odpadu na firemnej skládke v severnej časti tejto juhoamerickej krajiny.

slovakia

left justify in out

Žaloba podaná na okresnom súde v Štokholme uvádza, že firma Boliden v 80. rokoch minulého storočia vyviezla 20.000 ton odpadu pochádzajúceho z ťažby nerastných surovín na skládku v meste Arica. Údajne tak urobila s vedomím, že ide o vysoko toxický odpad, ktorý nemožno na danom mieste bezpečne uložiť.

Čiľania tvrdia, že odpad obsahuje množstvo arzénu, ortuti a olovo. Uvádzajú aj to, že práve umiestnenie nebezpečného odpadu spôsobilo u nich zvýšený výskyt chorôb ako rakovina, kožné problémy, respiračné ťažkosti, bolesti kĺbov či viac potratov ako je bežné inde. Právny zástupca poškodených Johan Oberg podľa agentúry AP uviedol, že firma Boliden si bola dobre vedomá, že vývozom odpadu do Čile, ktorému v tom čase vládol pravicový diktátor Augusto Pinochet, môže v budúcnosti spôsobiť zdravotné problémy tamojšiemu obyvateľstvu. Podľa právnika firma sa na trhu dlhodobo hrdila tým, že je jednou z mála na svete s dostatkom skúseností na spracovanie takéhoto odpadu. Firma Boliden vo svojom stanovisku vyjadrila ľútosť nad zdravotnými ťažkosťami obyvateľov mesta Arica, pričom však zodpovednosť pripisujú úradom v Čile, ktoré začiatkom 90. rokov umožnili výstavbu v okolí skládky, ako aj čílskej spoločnosti Promel, ktorej ako subdodávateľovi služieb Švédi platili za bezpečný dohľad nad osudom odpadu. "Čo sa stalo v meste Arica je skutočnou tragédiou. Súdy v Čile nám dali za pravdu, že firma Promel a čílske zdravotnícke úrady sú zodpovedné za utrpenie tamojších obyvateľov. Obete dostali odškodné s tým, že sa prijalo v roku 2009 rozhodnutie o potrebe evakuovať obyvateľov na iné miesto," píše sa v stanovisku žalovanej švédskej firmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies