LIVE Pozrite si ako zdvíhajú vrak lode Costa Concordia!

NETKY.SK • 16 September 2013, 15:34 • 2 min
LIVE Pozrite si ako zdvíhajú vrak lode Costa Concordia!

RÍM - Narovnávanie vraku havarovanej výletnej lode Costa Concordia pokračuje úspešne. Vyhlásil to dnes šéf talianskeho úradu Civilná obrana Franco Gabrielli, na ktorého sa odvolávali tlačové agentúry DPA a AP.

slovakia

left justify in out

"Všetko prebieha tak, ako si odborníci predstavovali," povedal Gabrielli pre taliansku spravodajskú televíznu stanicu SkyTG24. Už skôr však vyhlásil, že ponorená časť lode sa zdá "značne zdeformovaná", čo môže sťažiť nasledujúce fázy riskantnej záchrannej operácie.

Loď majú odborníci otočiť o 65 stupňov a tak ju dostať do vertikálnej polohy, teda narovnať. Celý proces má trvať desať až 12 hodín. Nakoniec loď odtiahnu. Inžinieri dokázali po troch hodinách procesu zodvihnúť jej trup zo skál útesu na pobreží toskánskeho ostrova Giglio, kde počas zimnej noci 13. januára 2012 nabehla na plytčinu, a otočiť ju zatiaľ o tri stupne. 

Experti použili na zdvíhanie vraku zo skalnatého útesu zložitý systém kladiek a závaží, keď dnes o 09.00 h SELČ začali s celým manévrom. Bol dychtivo očakávaný, pretože podobný pokus s takým obrovským plavidlom sa ešte nikdy neuskutočnil. 

Po začiatku operácie sa vrak tri hodiny ani nepohol, informoval novinárov inžinier Sergio Girotto. Keď sa však použila sila 6000 ton, pomocou podmorských kamier sme "spozorovali oddelenie" lode od útesu, dodal Girotto.

Uviedol ešte, že kamery zatiaľ nezachytili žiadne stopy po dvoch telách, ktoré sa po havárii lode nenašli. Pri katastrofe zahynulo celkovo 32 ľudí. Prvé hodiny operácie, teda zdvíhania lode z útesu, boli voľným okom nepostrehnuteľné. Plavidlo váži 114.500 ton.

Operácia sa začala oproti plánu o tri hodiny neskôr, pretože dnešná skorá ranná búrka posunula plávajúce veliace centrum blízko k vraku. Keď už bolo centrum predsa len na správnom mieste, inžinieri za použitia diaľkových ovládaní začali uvádzať do chodu synchronizovaný systém kladiek, závaží a obrovských reťazí obtočených popod trup - a tak ho opatrne odťahovať od skalnatého morského dna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies