Rumunský europoslanec pôjde pred súd za úplatky

NETKY.SK • 12 September 2013, 07:48 • 2 min
Rumunský europoslanec pôjde pred súd za úplatky

BUKUREŠŤ - Rumunský europoslanec Adrian Severin pôjde pred súd, pred ktorým bude čeliť obvineniam z prijímania úplatkov výmenou za sľub, že bude ovplyvňovať podoby zákonov EÚ.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to v stredu rumunský antikorupčný úrad. Podľa jeho tvrdení mal Severin súhlasiť s úplatkom 100-tisíc eur za predkladanie zmien zákonov a hlasovanie proti nariadeniam, ktoré nebudú v záujme objednávateľa. Severinovi, ktorý obvinenia odmieta, v prípade uznania viny hrozí dvanásť rokov za mrežami.

Škandál prepukol v roku 2011, keď mal Rumun spolu so svojim rakúskym, slovinským a španielskym kolegom súhlasiť s ponukou novinárov prestrojených za lobistov. Ich ochotu za peniaze zmeniť zákony únie zachytila skrytá kamera. Odmenou malo byť stotisíc eur ročne. Severin údajne navyše žiadal ďalších dvanásťtisíc za ovplyvňovanie ďalších svojich kolegov. Jeho rakúskeho exkolegu Ernst Strassera, exministra vnútra, ešte v januári odsúdili na štyri roky väzenia za úplatky. Podľa súdu Strasser hrubo poškodil reputáciu Rakúska v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies