Mikuláš Lexmann bol zapísaný do zoznamu záchrancov Židov

NETKY.SK • 7 September 2013, 13:25 • 2 min
Mikuláš Lexmann bol zapísaný do zoznamu záchrancov Židov

BRATISLAVA - V roku 2013 slovenská provincia Rehole dominikánov schválila návrh na začatie procesu blahorečenia pátra Mikuláša.

slovakia

left justify in out

Budapeštianske Holocaust memorial centrum zapísalo do zoznamu záchrancov židovského obyvateľstva v Košiciach dominikánskeho kňaza pátra Mikuláša Jozefa Lexmanna. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Lexmann sa narodil 28. októbra 1899 v obci Bobot v Trenčianskom okrese. Jeho predkovia boli nemeckí kolonisti z oblasti Moravskej Třebovej (Bohdalov, Radkov), ktorí sa presídlili na Slovensko v polovici 19. storočia. Bol priekopníkom nových foriem šírenia Božieho slova, vzdelanec, pedagóg, redaktor, letec, fotograf a kinofikátor. Pôsobil predovšetkým v Košiciach. V rokoch 1924 - 1950 sa zaslúžil o kultúrne a duchovné povznesenie mesta. Založil kultúrne centrum Veritas. V rokoch 1944 - 1945 v krypte dominikánskeho kostola zachraňoval ľudské životy bez ohľadu na náboženskú či politickú príslušnosť. Zomrel 17. júla 1952 mučeníckou smrťou v internačnom kláštore na Hore Matky Božej pri Králikách. Pochovali ho v rodnom Bobote. Jeho meno je uvedené v medzinárodnom zozname dominikánskych mučeníkov 20. storočia.

Život Mikuláša Jozefa Lexmanna ho zaraďuje medzi najvýznamnejšie osobnosti dominikánskej rehole na Slovensku. Jeho dielo korunované mučeníctvom je jedným zo základných kameňov, na ktorých vyrástla nová slovenská dominikánska provincia. V roku 2013 slovenská provincia Rehole dominikánov schválila návrh na začatie procesu blahorečenia pátra Mikuláša.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies