V Mexiku začali vysielať telenovelu v starobylom mayskom jazyku

NETKY.SK • 6 September 2013, 09:29 • 2 min
V Mexiku začali vysielať telenovelu v starobylom mayskom jazyku

MEXIKO CITY - Hlavní protagonisti jednej z najnovších mexických telenoviel prežívajú lásku, zradu i rodinné problémy - typickú dejovú líniu tohto populárneho žánru. Výnimkou je len skutočnosť, že to robia v starobylom jazyku - po maysky.

slovakia

left justify in out

"Baktun je prvá v Mexiku vysielaná telenovela, ktorá je celá v mayskom jazyku v rámci úsilia zachrániť tento jazyk pred zánikom," citovala agentúra AP autor scenára Hilaria Chi Canula. "Jazyk nie je stratený. My, ktorí ním, hovoríme, sme tí stratení," dodal. Režizér a producent Bruno Carcamo uviedol, že telenovela, ktorú vysielajú so španielskymi titulkami, maysky hovoriacim Mexičanom umožní vidieť a počuť samých seba. Carcamo zároveň vyjadril nádej, že seriál povzbudí obyvateľov mayských komunít v tom, aby hovorili svojím rodným jazykom, píše AP.

Dej sa týka života mladého muža, ktorý opustil svoju rodnú dedinu na polostrove Yucatán a šiel za prácou kuchára do New Yorku, kde sa odcudzil od svojej rodiny a prestal hovoriť po maysky. Okamžite po svojom návrate domov si uvedomuje význam svojej kultúry i jazyka, keď so svojím bratom začne súperiť o svoju lásku z detských čias.

Telenovelu Baktun, v ktorej hrajú amatérski herci, začali vysielať v auguste na kanáli štátnej televízie v mexickom štáte Quintana Roo, kde sa nachádza aj letovisko Cancún. Baktun je výraz pre jednotku času u Mayov. Jeden baktun predstavuje 394 rokov.

Caramo spresnil, že pri nakrúcaní sa pohyboval v prostredí skutočných domov v maysky hovoriacich mestách, aby poukázal na to, ako žijú moderní Mayovia. Dej obsahuje aj skutočné mayské slávnosti.

Tzv. yucatéckym mayským jazykom hovorí v súčasnosti približne 800.000 Mexičanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies