Vojaci vraj nemohli za Galka hovoriť do zmluvy o migoch

NETKY.SK • 4 September 2013, 17:42 • 2 min
Vojaci vraj nemohli za Galka hovoriť do zmluvy o migoch

BRATISLAVA - Vojaci nemohli za bývalého vedenia ministerstva obrany hovoriť do podoby novej abonentnej zmluvy o servise stíhačiek MiG-29, tvrdí rezort obrany.

slovakia

left justify in out

"Vzdušné sily SR sa o konečnej podobe dozvedeli až po jej podpise nominantmi bývalého ministra obrany," uvádza sa v stanovisku ministerstva, ktoré agentúre SITA zaslala rezortná hovorkyňa Martina Balleková. Ministerstvo tvrdí, že Galko síce zriadil projekčný tím, v ktorom boli aj zástupcovia Vzdušných síl SR, ale naposledy sa stretli v júni 2011 a po tomto termíne agendu prevzali len nominanti ministra Galka. "Projekčný tím sa už nestretol a vzdušných síl sa na názor nikto nepýtal," hovorí ministerstvo.

Bývalý minister obrany Ľubomír Galko v utorok vyhlásil, že jeho tím tvrdo pracoval na zmene abonentnej zmluvy. „Glváč po nás zdedil veľmi slušnú zmluvu s mnohými vylepšeniami a výhodnejšími ustanoveniami,“ konštatoval Galko. Podľa neho na základe zmien v zmluve za jeho ministrovania bola v zmluve stanovená ročná výpovedná lehota bez udania dôvodu. "Glváč má šancu. Môže ju bez problémov vypovedať,“ zdôraznil Galko na brífingu, kde reagoval na slová ministra Glváča, ktorý svojho predchodcu v utorok kritizoval za to, ako sa rezort staral o bojové migy. Glváč v dnešnom stanovisku uviedol, že na vysokú poruchovosť nadzvukových stíhačiek MiG-29 a nedostatok náhradných dielov generálny štáb pravidelne upozorňoval predchádzajúce vedenie rezortu. 

Minister Glváč v utorok oznámil, že vedenie ministerstva obrany podá tento týždeň trestné oznámenie v súvislosti s tým, ako bývalé vedenie rezortu za éry Galka zabezpečovalo prevádzku a servis nadzvukových bojových stíhačiek MiG-29. Galko podľa vlastných slov prvú abonentnú zmluvu zdedil z čias SDKÚ-DS, pričom bola zlá a nevýhodná. Zmluva bola uzavretá v decembri 2005 a jej platnosť sa skončila koncom roku 2011. 

Na základe tzv. abonentnej zmluvy sa zabezpečuje údržba a servis stíhačiek. Keď má stíhačka poruchu, tak ju zmluvný partner opraví.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies