Gorbačov: Obamova nerozhodnosť o Sýrii je dobrého druhu

NETKY.SK • 3 September 2013, 06:22 • 2 min
Gorbačov: Obamova nerozhodnosť o Sýrii je dobrého druhu

ŽENEVA - Posledný prezident niekdajšieho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov v pondelok pochválil prezidenta USA Baracka Obamu za jeho krok osloviť parlament vo veci vyjadrenia sa k prípadnému vojenskému útoku na Sýriu. Kým jeho krok je označovaný za prejav nerozhodnosti, Gorbačov to považuje za dobrý postup.

slovakia

left justify in out

Podľa slov držiteľa Nobelovej ceny mieru by totiž útok na blízkovýchodnú krajinu vedenú prezidentom Baššárom al-Asadom priniesol veľa zlého. Ako Gorbačov povedal na konferencii o životnom prostredí vo švajčiarskej Ženeve, "ak nie je dostatočne rozhodný v strieľaní a bombardovaní, myslím, že je to dobrý druh nerozhodnosti, ak sa totiž rozhodnú strieľať bez ohľadu na názor ľudí po celom svete vrátane USA, myslím, že dôsledky budú veľmi zlé".

Obama v sobotu potvrdil zámer zakročiť proti al-Asadovmu režimu v reakcii na chemický útok z 21. augusta, za ktorý je podľa spravodajských služieb USA "s vysokou istotou" zodpovedný. O zásahu však nechá najskôr hlasovať Kongres, ktorý v najbližších dňoch zasadne prvýkrát po letných prázdninách. Minister zahraničných vecí John Kerry napriek tomu cez víkend pripomenul, že prezident má právo konať na základe vlastného uváženia. Podobné hlasovanie v Británii sa minulý týždeň skončilo fiaskom, keď parlament odmietol dať vláde premiéra Davida Camerona mandát na intervenciu v Sýrii. Biely dom už avizoval obmedzenú, avšak cielenú vojenskú akciu, ktorou chce potrestať sýrsku vládu za chemický útok pri Damasku. Ten si podľa USA vyžiadal najmenej 1429 mŕtvych vrátane 426 detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies