Na Slovensku rastie počet platobných kariet aj bankomatov

NETKY.SK • 27 August 2013, 12:59 • 2 min
Na Slovensku rastie počet platobných kariet aj bankomatov

BRATISLAVA - Na Slovensku bolo ku koncu júna 2013 podľa najnovších štatistík Slovenskej bankovej asociácie (SBA) v obehu 4,71 milióna kusov platobných kariet. Výraznú väčšinu, až 87 %, tvorili debetné platobné karty, ktoré banky vydávali k bežným účtom.

slovakia

left justify in out

Podľa štatistík SBA rastie aj záujem Slovákov o bezkontaktné platobné karty, ktorých je v súčasnosti na Slovensku 1,7 milióna kusov. "Zvýšený záujem klientov o bezkontaktné karty je badateľný aj v ich častejšom používaní. V 2. kvartáli 2013 klienti domácich bánk uskutočnili bezkontaktne viac ako 4,5 milióna transakcií, čo predstavuje 2,7 operácií na jednu kartu. Je to 12-krát viac ako pred rokom. Celkový objem týchto transakcií prevýšil za tri mesiace hodnotu 56 miliónov eur," uviedla SBA.

Na Slovensku pribúdajú aj bankomaty. Ich počet sa medziročne zvýšil o 103 kusov na 2536. Vzrástol aj počet platobných terminálov, a to o 469 na 38.344 kusov. "Kým počet výberov v bankomatoch medziročne klesol o 0,9 %, celkový objem vyberanej sumy sa zvýšil o 2,4 %," informovala SBA.

Priemerný objem vyberanej sumy z bankomatu dosiahol v 2. kvartáli tohto roka úroveň 130,5 eura. V prípade platobných terminálov priemerná suma transakcie dosahovala v tomto istom období hodnotu 28 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies