Merkelová upokojuje voličov znepokojených slovami o Grécku

NETKY.SK • 26 August 2013, 08:31 • 2 min
Merkelová upokojuje voličov znepokojených slovami o Grécku

BERLÍN 26. augusta (SITA, Reuters) - Ďalšie škrtanie gréckeho dlhu je vylúčené, o prípadnej finančnej pomoci Aténam sa však ešte bude v budúcnosti diskutovať. V nedeľu to vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová v snahe upokojiť verejnú debatu, ktorý poškodzuje preferencie jej strany pred voľbami.

slovakia

left justify in out

"Jednoznačne varujem pred ďalším znižovaním gréckeho dlhu. Mohlo by to v eurozóne vyvolať dominový efekt neistoty. Voľby (v Nemecku) s tým nemajú nič spoločné," odpovedala Merkelová v rozhovore pre magazín Focus na otázku, či bude mať na grécku situáciu jasnejší názor po septembrových parlamentných voľbách. Nevylúčila však ďalší balík pomoci pre Grécko s tým, že eurozóna bude situáciu v krajine opäť prehodnocovať v roku 2014. 

Keďže Nemecko je najväčšou európskou ekonomikou, je aj najviac vystavené otrasom vyvolaným finančnými problémami Atén. Merkelová sa preto snažila Grécko zo svojej predvolebnej kampane vynechať, aby nenahnevala voličov, ktorí sa obávajú, že za finančnú pomoc Aténam budú musieť opäť zaplatiť oni. Podľa prieskumu predvolebných preferencií pritom vo svetle obnovenej debaty uplynulých dní kancelárkina kresťanskodemokratická strana CDU už stratila svoj mierny náskok pred ľavicovými stranami. 

Búrlivá diskusia o Grécku dominuje predvolebnému boju v Nemecku od minulého týždňa, keď nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyhlásil, že Atény budú určite potrebovať ďalšiu finančnú pomoc. Svoje slová zopakoval aj počas nedeľného vládneho dňa otvorených dverí, keď vyhlásil, že potreba "ďalších opatrení" na pomoc Aténam "je vysoko pravdepodobná" a že sa o nich spolu s európskymi partnermi rozhodne v roku 2014. 

Témy sa samozrejme chytili opozičné strany, podľa ktorých Merkelovej kabinet už dlho pred občanmi zakrýva fakt, že Nemecko bude musieť do eurozóny napumpovať ďalšie peniaze. "Vláda doteraz rozdávala tabletky na spanie a snažila sa ututlať fakt, že stabilizácia eurozóny bude niečo stáť," povedal novinárom opozičný kandidát na kancelára Peter Steinbrück. 

Analytici však varujú, že hoci diskusia škodí Merkelovej šanci na opätovné zvolenie, opozícii pomôcť nemusí, lebo tá pomoc Grécku v minulosti podporila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies