Majstrovstvá vo varení držkovej v Horných Držkovciach sú už piaty rok

NETKY.SK • 24 August 2013, 12:03 • 2 min
Majstrovstvá vo varení držkovej v Horných Držkovciach sú už piaty rok

HORNÉ DRŽKOVCE – Už po piatykrát sa bude dnes v Horných Držkovciach, okres Bánovce nad Bebravou, súťažiť vo varení držkovej polievky. Organizátori z občianskeho združenia (OZ) Hodoču pred piatimi rokmi vtipne využili názov obce a pripravili Držkovskú držku – majstrovstvá vo varení tejto polievky.

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR povedal predseda OZ Hodoču Stanislav Varényi, Horné Držkovce nie sú administratívne samostatná obec, spolu s Dolnými Držkovcami a Čuklasovcami od roku 1976 spoločne tvoria Veľké Držkovce. Súvis názvu obce s držkovou polievkou nie je oficiálne dokázaný, traduje sa skôr na úrovni povestí. Oficiálne zdroje hovoria, že názov vznikol z mena Držko – Držislav, obec sa vyvíjala ako zemianska dedina rodiny Držkovcov. "Nikto dodnes ani nepotvrdil, ani nevyvrátil, či dejiny rodu Držkovcov súvisia práve s držkovou polievkou," povedal Varényi.

O prestížne ocenenie budú podľa neho dnes popoludní na piatom ročníku bojovať vopred zaregistrované súťažné tímy. Najlepšiu držkovú polievku vyhodnotí odborná porota hneď v niekoľkých kategóriách, pre víťazov sú pripravené atraktívne ceny.  "Pripravený je bohatý kultúrny i sprievodný program, v ktorom sa predstavia skupina Vidiek, speváčka a heligonkárka Vlasta Mudríková z Kysúch, dychová hudba Bodovanka, folklórne skupiny Lazarovci a Kovaličkovci, rocková skupina Lejdynakant, brušné tanečnice. Zábava bude až do rána pokračovať so skupinou David Band," priblížil Varényi s tým, že podujatie budú moderovať zabávači Robo Kajzer a Peter Meluš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies