Európska komisia ostro odsúdila výstavbu múru segregujúceho Rómov v Košiciach

NETKY.SK • 20 August 2013, 06:25 • 2 min
Európska komisia ostro odsúdila výstavbu múru segregujúceho Rómov v Košiciach

BRUSEL- Eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová v liste adresovanom magistrátu mesta Košice ostro odsúdila výstavbu múru v košickej mestskej časti Západ, ktorého cieľom bolo oddeliť rómske obyvateľstvo od zvyšku populácie.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z obsahu Vasiliovej listu, datovaného 13. augustom 2013, o ktorom dnes na svojej internetovej stránke informovala Európska komisia. Eurokomisárka v ňom žiada okamžité odstránenie spornej stavby.

"Som presvedčená, že výstavba fyzických bariér je porušením hodnôt, na ktorých je založená Európska únia, najmä pokiaľ ide o rešpektovanie ľudskej dôstojnosti a ľudských práv vrátane tých, ktoré prináležia príslušníkom menšín. EÚ sa vždy zasadzovala za boj proti rasizmu a xenofóbii. Európska komisia je neustále pripravená prijímať kroky, v rámci svojich kompetencií, s cieľom upevňovať princíp nediskriminácie," píše eurokomisárka v liste košickému primátorovi Richardovi Rašimu. Vasiliová ďalej upozorňuje šéfa košickej radnice, že akékoľvek kroky smerujúce k segregácii obyvateľstva sú v príkrom rozpore s myšlienkou Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK).

Eurokomisárka ďalej upozorňuje na záväzok Košíc ako EHMK 2013 začleniť menšiny do súvisiacich podujatí vrátane osobitného programu zameraného na rómsku kultúru. Podľa komisárky práve toto bolo jedným z podstatných kritérií pri výbere Košíc ako kultúrnej metropoly Európy pre rok 2013. Na požiadavku eurokomisárky okamžite reagoval primátor Košíc Richard Raši. V liste, ktorý adresoval Andrulle Vasiliovej, uviedol, že postavenie segregačného múra v blízkosti rómskych obydlí ho rovnako prekvapilo a dozvedel sa o ňom až po jeho postavení. "Tento múr nepostavilo mesto Košice, ale mestská časť Košice Západ, ktorá je samostatným právnym subjektom. Stavba bola realizovaná bez povolenia mesta Košice a bez povolenia príslušných stavebných úradov," informoval primátor mesta.

Zdôraznil, že múr je teda postavený ilegálne a budú vyvodené príslušné právne kroky voči mestskej časti. „Na čele mestskej časti je priamo volený zástupca – starosta Rudolf Bauer, ktorý reprezentuje politickú opozíciu voči súčasnému vedeniu mesta. Aj preto si myslíme, že postavenie tohto múra inicioval aj kvôli dosiahnutiu svojich osobných politických záujmov,“ hovorí Raši a pokračuje že budovanie takýchto bariér nemá miesto v Európskej únii ani v meste, ktoré hrdo nesie titul Európske hlavné mesto kultúry. "Rešpektovanie ľudských práv, slobody, demokracie, rovnosti a ľudskej dôstojnosti sú základným stavebným kameňom nášho spoločného projektu, Európskeho hlavného mesta kultúry," uzavrel Raši.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies