ZSSK za polrok skresala prevádzkovú stratu na 300 tis. eur

NETKY.SK • 11 August 2013, 13:00 • 2 min
ZSSK za polrok skresala prevádzkovú stratu na 300 tis. eur

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. v prvom polroku výrazne zmiernila negatívny hospodársky výsledok. V tom istom období vlaňajška dosiahla v prevádzke stratu 6,908 mil. eur. V prvej polovici roka plánovala štátna spoločnosť prevádzkovú stratu 9,264 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) v prvom polroku tohto roka vykázala prevádzkovú stratu 300 tis. eur. Negatívny hospodársky výsledok medziročne výrazne zmiernila, pretože v tom istom období vlaňajška evidovala prevádzkovú stratu 6,908 mil. eur. Štátny vlakový osobný prepravca svoje hospodárenie za šesť mesiacov podobne zlepšil aj v porovnaní s plánom. Očakával totiž prevádzkovú stratu v objeme 9,264 mil. eur. Agentúru SITA o tom informovala Železničná spoločnosť Slovensko.

"ZSSK v prvom polroku reálne ušetrila na viacerých plánovaných nákladoch, predovšetkým nakupovaných službách. Zásadne sa nenaplnili naplánované opravy koľajových vozidiel - prebiehali tendre," zdôvodnila značné zníženie straty spoločnosti jej hovorkyňa Jana Morháčová. Tento plán však podľa nej bude dobiehať v druhom polroku a čiastočne v roku 2014, lebo ide o nevyhnutné technické opravy vozňov a rušňov. "V koncoročných výsledkoch tento vplyv už nebude citeľný," dodala. Železničiari dosiahli ďalšie úspory v ostatných nakupovaných službách. 

Výnosy ZSSK v prvom polroku predstavovali 163,067 mil. eur a oproti minuloročnému polroku klesli o 403 tis. eur, resp. o 0,25 %. V polročných výnosoch je zahrnutá aj dotácia od štátu v objeme 98,779 mil. eur. Náklady vo výške 163,367 mil. eur boli nižšie o 7,011 mil. eur, alebo o 4,11 %. 

Tržby spoločnosti z prepravy cestujúcich za šesť mesiacov roka dosiahli 43,951 mil. eur a medziročne sa znížili o 463 tis. eur, teda o 1,04 %. "Stanovený podnikateľský plán na rok 2013 sa však mierne prekročil. Pri tvorbe podnikateľského plánu bolo zohľadnené, že sa redukuje objem výkonov na základe objednávky štátu a teda sa to odzrkadlí aj na počte cestujúcich či tržbách," priblížila Morháčová. Napriek poklesu v počte prepravených osôb v štátnych vlakoch sa predĺžila priemerná prepravná vzdialenosť a zlepšuje sa situácia v tržbách. V tomto roku by mali tržby ZSSK z prepravy cestujúcich dosiahnuť 88,7 mil. eur. "Na základe vývoja za prvý polrok predpokladáme, že v roku 2013 splníme plán tržieb z prepravy na 100 %," dodala hovorkyňa. V minulom roku predstavovali tržby z prepravy cestujúcich 89,63 mil. eur, čo bolo medziročne viac o 6,86 %. 

Osobné náklady spoločnosti v prvej polovici roka dosiahli 40,770 mil. eur. Vlakový prepravca tvrdí, že ich nie je možné porovnať s vlaňajškom, pretože v prvom polroku 2012 bol podstatne iný počet zamestnancov. Začiatkom minulého roka ešte nebola súčasťou ZSSK asi tisícka zamestnancov partnerskej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. Osobný dopravca ich prevzal v rámci nákupu opravárenských prevádzok od nákladnej spoločnosti. ZSSK v prvom polroku zaplatila za použitie dopravnej cesty 22,459 mil. eur. "Bolo to niečo menej ako vlani pre menšie výkony," uzavrela Morháčová. 

Ako agentúra SITA už informovala, Železničná spoločnosť Slovensko v prvom polroku prepravila celkom 20,918 mil. cestujúcich, čo je o 956 tis. osôb, resp. o 4,37 % menej ako v tom istom období vlaňajška. Oproti predpokladanému polročnému plánu prepravy cestujúcich to znamená úbytok 2,1 %. Stále stratové IC vlaky jazdiace bez dotácie od štátu previezli v prvej polovici roka 332 tis. ľudí, čo je medziročne viac o 4,1 %. Počet ľudí vzrástol aj v medzinárodnej preprave, a to o 7,2 %, alebo o 105 tisíc a predstavoval 1,57 mil. ľudí. Železničiari plánujú v tomto roku prepraviť celkom 43,5 mil. cestujúcich. Vlani previezli 43,45 mil. ľudí, čo bolo o 5,5 %, teda o 2,5 mil. osôb menej než v roku 2011. Vtedy štátne vlaky prepravili ešte 45,96 mil. ľudí. 

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. začala svoju činnosť samostatne od začiatku roka 2005 po rozdelení bývalej Železničnej spoločnosti, a.s. na dva subjekty. Spoločnosť prebrala aktivity v osobnej železničnej doprave. Eviduje základné imanie vo výške 212,441 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies